Великден в 5 православни църкви в Лондон

За Великден нашата група за разходки из Лондон направи обиколка на 5 православни църкви в британската столица (своеобразен church crawl).

Гръцката катедрала "Света София" на улица Московска (Moscow Road) демонстрира влиянието и богатството на гръцката диаспора в Лондон, чийто корени датират от 1400 г., когато византийският император Мануил II Палеолог посещава Англия и се среща с крал Хенри IV в двореца Елтам (Eltham Palace). Много гръцки бежанци от Родос пристигат в Лондон по времето на крал Хенри VIII (1509-1547) и служат в неговата армия. Първата си църква в Лондон, гърците построяват през 17 век в квартал Сохо на населяваната от тях улица Гръцка (Greek Street), чието име и до днес не е променяно.

Гръцката катедрала "Света София" се намира в квартал Бейзуотър (Bayswater), в който живеят много гърци. По време на Втората световна война в нея е провеждало заседанията си гръцкото правителство в изгнание.

St Mark's Coptic Church, Allen Street, London W8 - geograph.org.uk - 667546.jpg

Една от най-старите православни църкви, Коптската църква, е основана в Александрия, Египет, от евангелиста Св. Марко. На него е кръстена коптската православна църква в квартал Кенсингтън (Kensington), открита през 1979 г. Днес Коптската църква има епархии в Египет, Судан, Израел и Кения. Към тази църква принадлежи и автономната Британска православна църква. Богослужението в църквата в Кенсингтън е на арабски и коптски.

Руската катедрала "Успение на Света Богородица" (Dormition Cathedral) е под контрола на Московската патриаршия. Сградата е построена за католическа църква, което обяснява много италианския й вид. В тази катедрала богомолците ни се сториха най-сериозни и неприветливи.

Българска църква в Лондон дължим на Методи Кусев - за него прочетете по-долу - но днес няма църковна сграда за нашата църква. Има параклис в гараж на посолството. Затова посетителите имат възможност освен църквата да видят колите на дипломатите.

Пожелаваме си Българската православна църква, която е една от най-богатите институции в България, да се погрижи най-накрая за това службите на български език да се провеждат в истинска църква, така както правят нашите православни съседи.

Сръбската православна църква се намира в квартала Нотинг Хил (Notting Hill). Църквата е кръстена на светеца-покровител на Сърбия, Свети Сава, починал в Търново през 1236 г. Сърбите най-много се зарадваха на нашата група. В съседство се намира центърът на сръбската диаспора в Лондон (Serbian Community Centre) – подобен център българите в Лондон нямат. В центъра има ресторант с плескавици и кебапчета, който се държи от гостоприемна българка. Там завърши нашата великденска разходка. . . Имаше и балкански песни и танци, както и покани да гостуваме отново на комшиите от Сърбия.

Прочетете за създателя на българската църковна общност в Лондон, Методи Кусев.

http://bulgariansinlondon.com/portfolio/metodi-kusev-vodach-na-balgarskata-obshtnost/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.