В Чизик с "Разходки из Лондон"

Russian church Chiswick

Нашата разходка в лондонския квартал Чизик (Chiswick) започна с Руската православна катедрала "Успение на Пресвета Богородица". Там имахме късмет да чуем разказа на свещеника, служещ в църквата. Той ни каза, че първата руска църква в Лондон се е появила през 1725 г. Първоначално е била в района на Чаринг Крос, после на Пикадили и в руското посолство. През 1919 г., след като болшевиките взели властта в Русия, Руската църква зад граница се отделила от Московската патриаршия и бил създаден Синод на Руската православна църква зад граница в Карловци, Сърбия през 1922 г. През 1990 г. руснаците в Лондон купили земя в Чизик и на нея през 1999 г.  построили катедралата "Успение на Пресвета Богородица".

Замислихме се за мястото на Българската православна църква в Лондон -  в гаража на българското посолство, в задния двор и там се намира от десетки години.

chiswick-4-9-2016-13

Настроението на групата ни за Разходки из Лондон бързо се проясни, когато стигнахме до градините на Чизик хаус. Седнахме да си починем.

chiswick-4-9-2016-9

Chiswick House е проектирана от собственика си лорд Бърлингтън в стила на римските извънградски вили, които много харесал по време на пътуването си в Италия. Градината, която днес се простира на 65 акра площ (първоначално е била повече), е направена от архитекта Уилям Кент, смятан за основател на английския вид градини (English landscape park или накратко English garden). Английските градини пресъздавали усещането за пасторална идилия, затова в градината на Чизик хаус видяхме античен храм с обелиск, изкуствено езеро, мост, водопад, оранжерия, зеленчукова градина и дървета, типични за италианския климат, като пинии.

chiswick-4-9-2016-23

Къщата била завършена през 1729 г. На гости на лорд Бърлингтън в Chiswick House са идвали великите френски мислители Волтер и Русо, бъдещите американски президенти Джон Адамс, Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин, руските царe Николай I и Александър I, кралица Виктория, Хендел, Джузепе Гарибалди…

chiswick-4-9-2016-24
Стояхме пред нея и я разглеждахме с голям интерес, бяхме впечатлени.
chiswick-4-9-2016-28

Оранжерията и италианската градина също са отворени за посетители. Преминахме покрай тях и продължихме към къщата на художника Уилям Хогарт.

chiswick-4-9-2016-38
Къщата на Хогарт вече беше затворена. Бяхме се забравили при лорд Бърлингтън. Решихме поне да намерим гроба на художника в двора на местната църква St. Nicholas, която съществува от 15 век. Открихме го и си поговорихме за неговото изкуство.

chiswick-4-9-2016-48

Минахме по крайречната уличка с красиви и големи къщи. Богатите лондончани през 17 век открили удоволствието да притежават извънградски къщи и районът на Чизик (името му идва от ферма за сирене) бързо бил застроен. Собствениците на къщите пътували от Лондон по реката. Навремето речният транспорт бил по-масов, отколкото е в момента.

Снимахме се за спомен и се насочихме към Хамърсмит (Hammersmith). Беше дошло време за бира в един от славните пъбове на брега на Темза.

chiswick-4-9-2016-110

     * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.