Имал ли е Шекспир очила?

IMG_9210
През 2016 година се отбелязват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. Нашата група за Разходки из Лондон започна своята подготовката за честванията, като участва в няколко работилници, водени от актьори от Кралския Шекспиров театър в Барбикан cентър (Barbican Centre).

Кралският Шекспиров театър (Royal Shakespeare Theatre) се намира в родния град на Шекспир - Стратфорд ъпон Ейвън (Stratford-upon-Avon). Но трупата на театъра беше пристигнала за представления в Барбикан сентър и за директен контакт с деца и възрастни, благодарение на работилниците, които актьорите, гримьорите и художниците на театъра бяха организирали.

Показаха ни как изглежда сценичният бой и че от него не боли, макар че актьорите издаваха болезнени звуци при всеки удар. След това бяхме на работилница, в която ни учеха как да говорим пред публика. Слушахме с вътрешното си ухо собствения си глас, издавайки продължително гърлен звук и усещахме вибрациите в тялото си. Представяхме си, че имаме върху главите си корони и вървяхме достопочтено като крале и царици.  Облякохме костюми от епохата на кралица Елизабет I, когато е творил Шекспир, и се снимахме.

IMG_7106
За наше щастие мъжете не обуха клинове и къси панталонки, но пък имаха шапки.
IMG_9219
Женските рокли бяха без корсет, колани и кринолини, но пелерините от преди 400 години изглеждаха като сегашните и си отиваха с очила от 21 век.

IMG_7110
Идеята на неделната работилница в Барбикан сентър е деца и възрастни да се докоснат до Шекспир, да видят дрехи и предмети, ползвани от хората през 17 век, да научат повече за театъра и сцената, както и да се забавляват от сърце.

IMG_7115

Видяхме предмети от преди 400 години.

IMG_9230

. . . както и подържахме такива предмети в ръце.

IMG_9240* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.