Какво видяхме в Музея на Лондон?

Групата за Разходки из Лондон харесва лондонските музеи. Те са просторни, пълни с интересни истории и обекти, някои от които могат да се пипат и издават звуци. Например, при чешмата, от която живеещите в Сохо са се заразили с холера, може да се чуе как тече вода и да се видят плуващите в нея бактерии. До чешмата е поставена изкуствено направена глава на болен от сифилис мъж.

museum-of-london-6

Не е приятна гледката, но пък в началото на миналия век много лондончани са губели живота си вследствие на болести, а половината от децата са умирали преди да навършат 10 години.

museum-of-london-8
Децата са започвали работа на 12-годишна възраст, а често и по-рано. Помагали са и в надомната работа, макар тя да е била по-ниско платена от работата във фабриките.

Museum of London

Музеят на Лондон e изграден върху запазени части от древната римска стена, ограждала Лондон при създаването му и показва историята на града от 450 000–та година преди новата ера до днес. Във витрините му могат да бъдат видени, както череп от пещерна мечка и мамут, така и брадви, използвани от викингите, които завладели Англия през 10 век за кратко.

museum-of-london-4

След викингите дошли норманите от Нормандия, Северна Франция. По тази причина не рядко може да чуете шеги, че областта Кент на юг от Лондон, не е населена с англичани, а с французи. Тези шеги обичайно ги разказват хора, родени в Северна Англия.

Норманите вече били приели християнството и със завладяването на Лондон построили огромна катедрала на мястото на старата катедрала Свети Павел (днешната St Paul Cathedral е построена след Големия пожар през 1666 г.).

Те издигнали и Кулата на Лондон (Tower of London), където се настанил техният крал, небезизвестният Уилям Завоевателя.

24-may-46

 

Музеят на Лондон е създаден през 1976 г. като част от жилищния комплекс Барбикан. Архитектите въвели нов подход за разглеждане на музея – посетителят върви по пътека, която го води през хронологично представени експозиции, разположени така, че не се налага влизане и излизане в отделни помещения.

Следвайки пътеката от залата, посветена на Големия пожар, посетителят се озовава в залата с отвъдокеанските открития на англичаните и на завладяваните от тях територии в Америка, Азия и Австралия. Там са показани предмети, които англичаните започнали да ползват след откриването на Новия свят. Особено впечатляващи са накитите със скъпоценни камъни.

museum-of-london-28
В началото на 20 век разделението в обществото на богати и бедни било толкова осезаемо, че, докато едните се возели на новоизобретените автомобили, другите работели по 50 - 60 часа за 10 пенса по днешния курс на британския паунд.
museum-of-london-13
В Музея на Лондон е представена врата от асансьора на универсалния магазин Селфриджис.
museum-of-london-16

Магазинът на американеца, който при построяването си струвал £400 000, които днес се равняват на £120 милиона, е наистина внушителен. Интериорът е представителен за модерния за времето си стил, наречен арт деко, повлиян от Древен Египет, поради откриването по онова време на гробницата на фараона Тутанкамон.

museum-of-london
Можем още много дълго да разказваме за съкровищата на Музея на Лондон, но ще спрем дотук, за да ви насърчим да го посетите лично.

Ние се снимахме за спомен пред музея и продължихме към пъба, за да пием бира, защото бяхме ожаднели.

 


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.