Лондонското сити през октомври

23-10-2016-32
Нашата група за Разходки из Лондон е съставена от любознателни българи, готови да изминат километри в почивния си ден, за да научат повече за града, в който живеем. Към нас се присъедини и Питър, който е роден в Ирландия. Той учи български и иска да общува с българи, защото харесва България, толкова много, че си е купил няколко имота там. Неговите съученици от курса по български език, го наричат Пешо. Зарадвахме се и на шестимата българи, които бяха пристигнали в Лондон, само за няколко дни, но намериха време да се разходят с нас в Лондонското сити.

city-of-london-10

Древноримският град Лондиниум е основан като пристанище, около което с вековете се е разраствал градът. Границите му обаче са останали непроменени - около една квадратна миля. През Средновековието Лондон е бил само Ситито. Местната власт на Ситито се нарича Корпорацията на Лондонското сити (City of London Corporation) и е уникална по своите правомощия и функции. Корпорацията се оглавява от лорд кмет на Лондон (Lord Mayor of London), който се избира за една година и е различен от кмета на Лондон. Кметът на Ситито управлява от сграда, наречена Guildhall.

23-10-2016-27

Колоната, посветена на Големия пожар от 1666 г. е издигната на мястото, от което е започнал - пекарната на Томас Фаринор на Pudding Street. Пожарът е унищожил 80 % от Ситито - прочистил е градът от чумната епидемия, погубила 100 000 души предната година, но е изпепелил 13 500 къщи, като е оставил бездомни 70 000 човека (от общо 80 000 души население по това време), а от съществувалите над 100 църкви, 68 били напълно опожарени.

city-of-london-33
Във финансовите институции и офиси на Лондонското сити работят 300 000 души от цял свят. В самото City живеят само 7 000 човека, затова в събота и неделя там е спокойно. Дори пазарите и пъбовете не работят.

city-of-london-20
Заведенията в най-стария пазар в City of London - Leadenhall Market също не работят в неделя. През седмицата там е оживено и разгорещено от разговорите за пари и инвестиции.

Royal Exchange Wollsey

Говорихме си за немеца Юлий Ройтерс и американеца Джордж Пийбоди, чужденци, допринесли за развитието на обществото, чиито паметници стоят до старата Фондова борса на Ситито. Припомнихме си и за Артър Уелсли, херцогът на Уелингтън - победител на Наполеон в битката при Ватерло. Научихме къде се пази златният резерв на Великобритания, а именно в Bank of England - създадена още през 1694 г. като акционерна банка. В момента директор на банката е канадец. В многонационалното Лондонско сити и ние се чувствахме добре.

23-10-2016-38
В края на разходката отидохме в пъб, където срещнахме англичанка, чийто приятел е от Габрово. Хареса ни в Ситито и си обещахме да се върнем отново.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.