Лондонското сити през октомври

23-10-2016-32
Нашата група за Разходки из Лондон е съставена от любознателни българи, готови да изминат километри в почивния си ден, за да научат повече за града, в който живеем. Към нас се присъедини и Питър, който е роден в Ирландия. Той учи български и иска да общува с българи, защото харесва България, толкова много, че си е купил няколко имота там. Неговите съученици от курса по български език, го наричат Пешо. Зарадвахме се и на шестимата българи, които бяха пристигнали в Лондон, само за няколко дни, но намериха време да се разходят с нас в Лондонското сити.

city-of-london-10

Древноримският град Лондиниум е основан като пристанище, около което с вековете се е разраствал градът. Границите му обаче са останали непроменени - около една квадратна миля. През Средновековието Лондон е бил само Ситито. Местната власт на Ситито се нарича Корпорацията на Лондонското сити (City of London Corporation) и е уникална по своите правомощия и функции. Корпорацията се оглавява от лорд кмет на Лондон (Lord Mayor of London), който се избира за една година и е различен от кмета на Лондон. Кметът на Ситито управлява от сграда, наречена Guildhall.

23-10-2016-27

Колоната, посветена на Големия пожар от 1666 г. е издигната на мястото, от което е започнал - пекарната на Томас Фаринор на Pudding Street. Пожарът е унищожил 80 % от Ситито - прочистил е градът от чумната епидемия, погубила 100 000 души предната година, но е изпепелил 13 500 къщи, като е оставил бездомни 70 000 човека (от общо 80 000 души население по това време), а от съществувалите над 100 църкви, 68 били напълно опожарени.

city-of-london-33
Във финансовите институции и офиси на Лондонското сити работят 300 000 души от цял свят. В самото City живеят само 7 000 човека, затова в събота и неделя там е спокойно. Дори пазарите и пъбовете не работят.

city-of-london-20
Заведенията в най-стария пазар в City of London - Leadenhall Market също не работят в неделя. През седмицата там е оживено и разгорещено от разговорите за пари и инвестиции.

Royal Exchange Wollsey

Говорихме си за немеца Юлий Ройтерс и американеца Джордж Пийбоди, чужденци, допринесли за развитието на обществото, чиито паметници стоят до старата Фондова борса на Ситито. Припомнихме си и за Артър Уелсли, херцогът на Уелингтън - победител на Наполеон в битката при Ватерло. Научихме къде се пази златният резерв на Великобритания, а именно в Bank of England - създадена още през 1694 г. като акционерна банка. В момента директор на банката е канадец. В многонационалното Лондонско сити и ние се чувствахме добре.

23-10-2016-38
В края на разходката отидохме в пъб, където срещнахме англичанка, чийто приятел е от Габрово. Хареса ни в Ситито и си обещахме да се върнем отново.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.