Най-спокойното място на Лондон

Последната ни разходка беше в центъра на Лондон. Вървяхме по Флийт стрийт, която в миналото е свързвала Лондонското сити с Уестминстър, където се намира Уестминстърското абатство и Парламента. Имало е бариери и всеки, който е искал да мине е трябвало да получи разрешение или да плати.

Fleet Street

По-късно там са построили своите убежища рицарите тамплиери - защитници на поклонниците, тръгнали от Европа към Божи гроб в Йерусалим. През 1312 г. папа Климент V забранил Ордена на тамплиерите и те били изгонени от района на Темпъл. Но техният темпъл останал до днес. Красивата кръгла църква може да бъде разгледана след предварителна уговорка или да бъде видяна във филма "Шифърът на Леонардо".

Temple Church 8

Сградите, построени през 12 век от рицарите, били предадени на адвокатски сдружения. Четири от тях продължават да обучават бъдещи адвокати (barristers).

Fleet Street 14.8.2016 (17)

В неочаквано спокойствие и тишина, седнали покрай първия фонтан в Лондон, си разказахме любопитни факти за британските медии.

Fleet Street 14.8.2016 (33)

След като излязохме от Inns of Court на Fleet Street се загледахме по сградите, в които до 80-те години на 20 век са се намирали редакциите на най-големите британски вестниците. Било е напрегнато време. Новини, интриги, клюки, множество хора са тичали по улицата, търсели са новината на деня...

Fleet Str

Сега напрежението е изместено към Royal Court of Justice. Съдът, в който се гледат гражданските дела.

Fleet Street 14.8.2016 (38)

Отминала е славата на улицата, но баровете и пъбовете продължават да посрещат туристи. Ние решихме да пробваме коктейлите във викторианския джин-бар The Punch Tavern.

Fleet Street 14.8.2016 (24)

След края на разходката посетихме църквата Сейнт Брайд, за да участваме в неделната вечерна служба и за да послушаме Хендел, Пърсел и Бах. След музиката на тези гениални композитори, дойде време да се посветим и на гениалните художници. Тази седмица в петък вечер ще бъдем в Националната портретна галерия. Заповядайте! Това е поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.