Разходка в Дълидж

Hackney Wick 4.10.2015 (5)

Даница ни показва своя квартал Dulwich (Дълидж). Имаме късмет да ни разхожда истински екскурзовод, тъй като в България Даница е работила дълги години като екскурзовод с руски в Балкантурист. Срещата ни е пред местната Галерия за изобразително изкуство.

Докато си говорим Даница ни показва скулпторите в двора на галерията, стария Dulwich College (Дълидж Колидж), Dulwich Park и пазара на Nord Cross Road. Имаме късмет, че срещата ни е в събота, защото пазарът е оживен.

Откога живееш в Дълидж?

В Дълидж живея от почти четири години. Живяла съм в различни части на квартала. Преди бях в Дълидж Вилидж, после Уест Дълидж, сега съм в Ийст Дълидж.

Какви хора живеят в Дълидж?

Мисля, че хората в квартала са много приятни и възпитани. Поздравяват се като се разминат. Повечето изглеждат заможни. Не се виждат домове за социално слаби и стари коли. Има, както възрастни, така и млади хора. Прави ми впечатление, че хората живеят динамично, много от тях спортуват. Много от родителите на малките деца са на години.

Какво най-много ти харесва в този квартал?

Много харесвам Дълидж парк, красивите еднофамилни къщи и подредените дворчета пред тях. Кварталът е много чист. Шофьорите паркират, където трябва. Кучетата са възпитани... Има добри транспортни връзки. Автобусите са точни.

През кой сезон Дълидж е най-красив?

Кварталът е най-хубав през есента и пролетта заради цветята в градините на къщите и цветовете в парка.

Къде живееш в България?

Аз съм от София. Семейството ми живее в Младост 1а.

Какво ти липсва от Младост 1а в Дълидж?

Нищо. (Смее се.) Всъщност планина като Витоша наблизо.

Познаваш ли други българи, които живеят в Дълидж?

Познавам едно българско семейство тук и семейството на българка, женена за англичанин. Има магазин за източноевропейски стоки, значи има и други хора от нашия край на Европа.

Седем неща, които да се видят в Дълидж:

Дълидж колидж: Колежът е собственик на по-голяма част от земята в района. Той се помещава във внушителна червена викторианска постройка. Това е новият колеж. Старият Дълидж колидж се намира на друго място и също заслужава да бъде посетен.

Старият Дълидж Колидж: Създаден е през 1619 година от богатия актьор и приятел на Шекспир, Едуард Алейн като училище и приют за бедни деца. Едуард Алейн е владеел повечето земята в околността. Намира се в центъра на Дълидж. В двора на Стария колеж има стар фонтан.

Галерията за изобразително изкуство (Dulwich Picture Gallery): Това е най-старата обществена галерия за изобразително изкуство в Англия. Галерията е известна с името - Полската национална галерия, тъй като в нея се помещава стара колекция от картини, събирани с цел създаване на национална галерия в Полша.

Селските къщички, къщи и магазини от 18 век в Дълидж Вилидж: Къщите в Дълижд Вилидж са от епохата на крал Джордж (1720-1820 г.) и са разположени до Галерията. В миналото в големите къщи от дясната страна са живеели държавни служители, адвокати, банкери и търговци от Ситито. В по-малките от лявата страна са били домовете на местни търговци с магазини на приземния етаж. Забележителни са пъба The Crown & Greyhound, в който писателят Чарлс Дикенс имал навика да ходи; голямата къща (Lyndenhurst) от 1757 г. на кръстовището на Dulwich Village и Village Way и къщата от лявата й страна (Pond House) от 1739 г.

Бариерата за пътна такса (Dulwich Toll Gate): Парите, които продължават да се събират там са за поддръжката на College Road, която е собственост на колежа. Подобни бариери за пътни такси са били обичайни в миналото, но в края на 19 век изчезват, след като общините поемат поддръжката на пътищата. Бариерата в Дълидж е от 1789 г. и е единствената останала в Лондон. Тя събира хиляди паунди годишно за Колежа.

Дълидж Парк: Създаден през 1890 г. паркът е идеално място за разходки, спорт и наблюдения на патки и ездачи на коне.

Училището на Байрон: Известният английски поет е учил през 1800-1801 г. в Дълидж. Той е бил възпитаник на училището за млади джентълмени, което се е помещавало в сградата на днешната Grove Tavern - пъб с 300-годишна история. The Grove Tavern се намира на кръстовището на Dulwich Common и Lordship Lane.

Други факти:

Транспортни връзки: Влакове от Виктория стейшън до Уест Дълидж и от Лондон Бридж до Ийст и Норд Дълидж.

Съботният пазар на North Cross Road: Това е идеално място за закуска и обяд, разговор с местните търговци и разглеждане и покупки на антични предмети. Магазинът за антики на улица Newport Place предлага забележителни неща с отлично качество. Ще познаете магазина по пластмасовата овца на покрива на автомобила пред него.

Известни жители на Дълидж: Много британски политици имат къщи в Дълидж, включително Маргарет Тачър. Тим Род, един от любимите актьор на Тарантино, е роден и отраснал в Дълидж. В Дълидж е живял комикът Саша Барон Коен. Тук през 1980 г. умира вокалът на AC/DC Бон Скот.

Снимки от Дълидж

[caption id="attachment_3028" align="aligncenter" width="800"]
Pond House от 1739 г.
Pond House от 1739 г.[/caption] [caption id="attachment_3027" align="aligncenter" width="800"]
Пъбът The Crown & Greyhound, в който писателят Чарлс Дикенс имал навика да ходи.
Пъбът The Crown & Greyhound, в който писателят Чарлс Дикенс имал навика да ходи.[/caption] [caption id="attachment_3026" align="aligncenter" width="800"]
Дворче в Дълидж Вилидж
Дворче в Дълидж Вилидж[/caption] [caption id="attachment_3025" align="aligncenter" width="800"]
Главната улица в Дълидж Вилидж
Главната улица в Дълидж Вилидж[/caption] [caption id="attachment_3024" align="aligncenter" width="800"]
Главната улица в Дълидж Вилидж
Главната улица в Дълидж Вилидж[/caption] [caption id="attachment_3023" align="aligncenter" width="600"]
Дворче в Дълидж Вилидж
Дворче в Дълидж Вилидж[/caption] [caption id="attachment_3022" align="aligncenter" width="800"]
Старият Дълидж Колидж от 1619 г.
Старият Дълидж Колидж от 1619 г.[/caption] [caption id="attachment_3021" align="aligncenter" width="800"]
Голяма къща в Дълидж Вилидж
Голяма къща в Джорджиански стил в Дълидж Вилидж[/caption] [caption id="attachment_3020" align="aligncenter" width="600"]
Пощенска кутия от времето на кралица Виктория
Пощенска кутия от времето на кралица Виктория[/caption] [caption id="attachment_3019" align="aligncenter" width="800"]
Селска къща от 18 век в Дълидж Вилидж
Селска къща от 18 век в Дълидж Вилидж[/caption] [caption id="attachment_3018" align="aligncenter" width="800"]
Алея на влюбените
Алея на влюбените[/caption]   В неделя, 10 юли, организираме разходка в Уест Дълидж. Заповядайте! Ето поканата.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.