Разходка в Националната галерия в Лондон

national-gallery-174

Разходки из Лондон e инициатива, която има за цел да събира заедно българи, живеещи в Лондон. Нашите разходки ни отвеждат на различни места из града. В петък решихме да посетим Националната галерия. Картините, изложени в нея, са рисувани между 1250 и 1920 г.

national-gallery-148

Обиколката ни започна от най-ранните творби на италианските ренесансови художници. На художниците от 13 век никак не им е било лесно да изобразяват раздвижени човешки тела. През Средновековието са рисували основно религиозни сюжети със застинали фигури и са загубили способността си да рисуват живи човешки същества. Новопостигнатата през Ренесанса свобода заслужи вниманието ни.

national-gallery-149

Лондон предоставя възможности да видим картини на Леонардо да Винчи,

national-gallery-158

Ботичели

national-gallery-122

или Микеланджело, и ние грабваме този шанс.

national-gallery-161

 

Изборът на картините в Националната галерия е впечатляващ. След Ренесанса от Италия се отправяме към великите английски художници и намираме Уилям Хогард. Неговата поредица от шест картини „Моден брак“ (1743—1745) предупреждава за последствията от брака по сметка. Приема се за най-хубавата му работа. Стоим пред шестте картини и си представяме, че участваме в индийски сериал. Няма любов, но има брак, тя изневерява, той се шляе, има любовник и измамен съпруг, има отрова и смърт. Много напрегнат сюжет, нали?

national-gallery-175

Заставаме пред британския художник от 18 век Джордж Стъбс, известен най-вече с картини на състезателни коне. По негово време конете са били като колите днес. Собствениците са плащали много пари за конете си, а някои от тях дори са поръчвали техни портрети.

national-gallery-177

Иска ни се да видим и няколко от най-известните произведения на френските импресионисти от началото на 20 век. Ето една от тях - Клод Моне е рисувал Британския парламент и Темза по време на престоя си в Лондон.

national-gallery-181

Слънчогледите на Ван Гог се отличават с цветовете си в тъмната изложбена зала. Сияят. Ние също сме доволни. Приятно е усещането ни от преживяното в Националната галерия. Красиви картини и толкова много истории, свързани с тях.

national-gallery-182

След края на разходката ни беше трудно да се разделим. Затова отидохме да пием бира и да продължим разговорите си.

Заповядайте и вие на следващите ни разходки!* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.