Разходка в Националната галерия в Лондон

national-gallery-174

Разходки из Лондон e инициатива, която има за цел да събира заедно българи, живеещи в Лондон. Нашите разходки ни отвеждат на различни места из града. В петък решихме да посетим Националната галерия. Картините, изложени в нея, са рисувани между 1250 и 1920 г.

national-gallery-148

Обиколката ни започна от най-ранните творби на италианските ренесансови художници. На художниците от 13 век никак не им е било лесно да изобразяват раздвижени човешки тела. През Средновековието са рисували основно религиозни сюжети със застинали фигури и са загубили способността си да рисуват живи човешки същества. Новопостигнатата през Ренесанса свобода заслужи вниманието ни.

national-gallery-149

Лондон предоставя възможности да видим картини на Леонардо да Винчи,

national-gallery-158

Ботичели

national-gallery-122

или Микеланджело, и ние грабваме този шанс.

national-gallery-161

 

Изборът на картините в Националната галерия е впечатляващ. След Ренесанса от Италия се отправяме към великите английски художници и намираме Уилям Хогард. Неговата поредица от шест картини „Моден брак“ (1743—1745) предупреждава за последствията от брака по сметка. Приема се за най-хубавата му работа. Стоим пред шестте картини и си представяме, че участваме в индийски сериал. Няма любов, но има брак, тя изневерява, той се шляе, има любовник и измамен съпруг, има отрова и смърт. Много напрегнат сюжет, нали?

national-gallery-175

Заставаме пред британския художник от 18 век Джордж Стъбс, известен най-вече с картини на състезателни коне. По негово време конете са били като колите днес. Собствениците са плащали много пари за конете си, а някои от тях дори са поръчвали техни портрети.

national-gallery-177

Иска ни се да видим и няколко от най-известните произведения на френските импресионисти от началото на 20 век. Ето една от тях - Клод Моне е рисувал Британския парламент и Темза по време на престоя си в Лондон.

national-gallery-181

Слънчогледите на Ван Гог се отличават с цветовете си в тъмната изложбена зала. Сияят. Ние също сме доволни. Приятно е усещането ни от преживяното в Националната галерия. Красиви картини и толкова много истории, свързани с тях.

national-gallery-182

След края на разходката ни беше трудно да се разделим. Затова отидохме да пием бира и да продължим разговорите си.

Заповядайте и вие на следващите ни разходки!   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.