Разходка из квартала "Нотинг Хил"

Вероятно първото впечатление на туристите в Нотинг Хил са белите сгради на квартала. Построени в средата и края на 19 век, до неотдавна в красивите бели сградите са живели мигранти и бедни хора. След 80-те години на 20 век Нотинг Хил започва да става привлекателен за заможните жители на Лондон и постепенно кварталът се променя. Новите собственици дават на къщите нов вид и живот.

FullSizeRender

Според нас обаче Нотинг Хил е най-цветният квартал на Лондон. Вижте, например, как изглежда улицата, на която е живял някога писателят Джордж Оруел. Неговата къща е със синята табелка.

IMG_0190

Нотинг Хил е известен с карнавала на карибската общност, организиран в края на август и с Портобело роуд, която е изпълнена с магазини за антикварни предмети, а в събота - с уличен пазар със забележително вкусни храни от цял свят.

Ако харесвате стари вещи, нашият съвет е да не си губите времето в пазарене с продавачите на антики на Портобело роуд. Те са специалисти и знаят много добре кое колко струва.

IMG_7859

На Портобело Роуд е Stumper & Fielding. В този магазин пазаруват хора от цял свят, влюбени в британския стил. Там има всичко - от сака от туид, riding coats - в миналото якета за езда, а днес - за града, обувки brogues или ботуши Уелингтън до сака на райета - "задължителен" елемент от облеклото на зрителите на гребната Регата Хенли. Има и цветни мъжки чорапи (Консервативният мъжки стил в Англия не допуска шарени вратовръзки, но затова пък цветните чорапи са добре приети).

IMG_7864
Нотинг Хил се радва на голяма популярност сред туристите в Лондон, заради филма "Нотинг Хил". Търговците не се притесняват да ги подвеждат в информацията. На снимката - магазин за сувенири, наподобяващ книжарницата, в която работеше героят на Хю Грант от филма "Нотинг Хил".
IMG_7872
Ето я и истинската книжарница, в която е сниман филмът "Нотинг Хил".

IMG_7874

Синята врата, зад която живееше Хю Грант, е водела към истинското жилище на режисьора на филма Роджър Мичъл, който скоро след успеха на филма продал жилището си с огромна печалба на търсещи внимание от туристите собственици.

Notting Hill (12)

В средата на 20 век голяма общност от преселници от Ямайка се пренася да живее в квартала. За тях унгарският архитект - модернист Ерно Голдфингър строи Trellick Tower - панелен блок на 31 етажа. Карибците променят облика на квартала и поставят началото на фестивал, на който показват своите танци, костюми и култура.
IMG_7879
Друг унгарец - Лайош Кошут, се е разхождал по улиците на Нотинг Хил в средата на 19 век, докато е живеел в изгнание в Лондон. Преди да отиде в Нотинг Хил Кошут е живял първо във Видин, а след това в Шумен, където първоначално се премества, след потушаването на Унгарското въстание срещу Австрийската империя през 1848-49 г.

IMG_7847   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.