Разходка из квартала "Нотинг Хил"

Вероятно първото впечатление на туристите в Нотинг Хил са белите сгради на квартала. Построени в средата и края на 19 век, до неотдавна в красивите бели сградите са живели мигранти и бедни хора. След 80-те години на 20 век Нотинг Хил започва да става привлекателен за заможните жители на Лондон и постепенно кварталът се променя. Новите собственици дават на къщите нов вид и живот.

FullSizeRender

Според нас обаче Нотинг Хил е най-цветният квартал на Лондон. Вижте, например, как изглежда улицата, на която е живял някога писателят Джордж Оруел. Неговата къща е със синята табелка.

IMG_0190

Нотинг Хил е известен с карнавала на карибската общност, организиран в края на август и с Портобело роуд, която е изпълнена с магазини за антикварни предмети, а в събота - с уличен пазар със забележително вкусни храни от цял свят.

Ако харесвате стари вещи, нашият съвет е да не си губите времето в пазарене с продавачите на антики на Портобело роуд. Те са специалисти и знаят много добре кое колко струва.

IMG_7859

На Портобело Роуд е Stumper & Fielding. В този магазин пазаруват хора от цял свят, влюбени в британския стил. Там има всичко - от сака от туид, riding coats - в миналото якета за езда, а днес - за града, обувки brogues или ботуши Уелингтън до сака на райета - "задължителен" елемент от облеклото на зрителите на гребната Регата Хенли. Има и цветни мъжки чорапи (Консервативният мъжки стил в Англия не допуска шарени вратовръзки, но затова пък цветните чорапи са добре приети).

IMG_7864
Нотинг Хил се радва на голяма популярност сред туристите в Лондон, заради филма "Нотинг Хил". Търговците не се притесняват да ги подвеждат в информацията. На снимката - магазин за сувенири, наподобяващ книжарницата, в която работеше героят на Хю Грант от филма "Нотинг Хил".
IMG_7872
Ето я и истинската книжарница, в която е сниман филмът "Нотинг Хил".

IMG_7874

Синята врата, зад която живееше Хю Грант, е водела към истинското жилище на режисьора на филма Роджър Мичъл, който скоро след успеха на филма продал жилището си с огромна печалба на търсещи внимание от туристите собственици.

Notting Hill (12)

В средата на 20 век голяма общност от преселници от Ямайка се пренася да живее в квартала. За тях унгарският архитект - модернист Ерно Голдфингър строи Trellick Tower - панелен блок на 31 етажа. Карибците променят облика на квартала и поставят началото на фестивал, на който показват своите танци, костюми и култура.
IMG_7879
Друг унгарец - Лайош Кошут, се е разхождал по улиците на Нотинг Хил в средата на 19 век, докато е живеел в изгнание в Лондон. Преди да отиде в Нотинг Хил Кошут е живял първо във Видин, а след това в Шумен, където първоначално се премества, след потушаването на Унгарското въстание срещу Австрийската империя през 1848-49 г.

IMG_7847* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.