Теодора Петкова: Фоторазказ за разходка в град с много лица

Marylebone (4)

"Себе си бих определила като дете в кожата на вече пораснала жена, вечно търсеща себе си и посоката си в живота, която на този етап съм поела в Лондон", така се представя Теодора.

Когато се запознахме с Теодора, тя имаше шапка, големи очила и снимаше мълчаливо. Групата ни за Разходки из Лондон се беше събрала и вървяхме в кварталите Сейнт Джонс Ууд и Марлибън и покрай Риджънтс Канал.

После видяхме във фейсбук снимките от разходката, които Теодора беше направила. Загадъчни снимки. Любопитни сме, затова поканихме Теодора да разкаже за себе си и покаже своите снимки на всички.

Следва нейният разказ:

"Лондон или още така нареченият Лондра в съседна Румъния, от чието летище започна и моята история, е последният град, където бих живяла или поне така си мислех някога. Но ето ме днес тук, отправяйки своето послание към вас.

"Пътят е един: от негативизъм към главозамайващ позитивизъм"

или поне това беше моят път. Ново събуждане. Нов облик. Нова перспектива.

Един град с много лица в пряк и преносен смисъл, богатство на култури, една малка Вселена на една ръка разстояние от прага на входната врата.

Това е днес Лондра, градът, който не спи и който събуди и мен от приятната дрямка на коловозния живот,който живеех, довеждайки ме до моето ново - Аз вече в ролята на шофьора, а не на пътника.

И не отдавна ние, всеки със своите подбуди, българи от различни краища, се срещаме. Къде? В Лондон на една разходка...

Резултатът: Нашият град придобива други измерения.

И едно от тях е пред вас, а именно Риджънтс канал в един слънчев априлски следобед, където открих своето кътче в модерния материален свят, което ми даде от своето спокойствие, безгрижност, натуралност. А на вас?

Нека ви помогна с отговора на този въпрос като ви покажа тази лондонска забележителност, пречупена през моя поглед и се надявам, че ще ви заинтригувам да посетите този малък културен "парадайс" в забързаната столица.

Тази природна местност, наред с украсените с буквално подръчни естествени материали беседки, показва другото лице на модерния град отвъд блясъка, суетата и забързаното ежедневие. Улисан в амбиции и желание за технически прогрес, човек се отдалечава с все по-бързи темпове от човешката си същност и душевен мир.

Ето за какво места като това са ни жизнено необходими, за да ни припомнят кога се чувстваме истински щастливи и свободни, тогава, когато се свързваме с природата и черпим от нейната неизчерпаема енергия.

С моята малка галерия искам да ви дам частица от себе си и да ви разкажа без думи за простотата и естествеността на живота като върна лентата назад и ви пренеса в една друга епоха, по-топла, по-гостоприемна и приказна.

Няколко небрежно разхвърлени стола под сянката на извити дървени клонки; разцъфнали цветя в саксийки, обкръжени от някоя - друга вече непотребна вещ, часовник, който никой не поглежда, за да види колко време има до срещата, чувство на безвремие, на вечност..."

Marylebone (8)
 
Marylebone (7)
 
Marylebone (6)
 
Marylebone (5)
Marylebone (3)
  
Marylebone (2)
Sherlock Holms Museum (1)

"Обичам активния живот и да предизвиквам себе си във всяко отношение," казва за себе си Теодора. "Стигнала съм до убеждението, че зоната на комфорт е поредното оправдание да не направим нещо и това е и моето послание към вас: Никога не се оставяйте да вие и твърде комфортно, защото животът е там, където има движение, а не покой!"* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.