Шеги с пенсионери в Chelsea Royal Hospital

Chelsea (81)
Посетихме Chelsea Royal Hospital, докато се разхождахме в Челси. Това е пансион за ветерани от войните, открит през 1692 г. от крал Чарлс II. Днес в пансиона живеят 400 пенсионирани военни.

Влязохме в The Great Hall, проектирана от Sir Christopher Wren. На това място живеещите в пансиона имат закуска, обед и вечеря всеки ден.

Никой не очакваше нашето посещение, но и никой от персонала не дойде да пита кои сме и защо сме дошли. Навсякъде беше спокойно и величествено.

Chelsea (82)
Коледната украса не скриваше портретите на благодетели и британски монарси, подпомагали Royal Hospital. В дъното на залата се намира платно, в средата, на което е изобразен крал Чарлс II на кон, на фона на Royal Hospital, видян от художниците Antionio Verrio и Henry Cooke през 1690 г.

Chelsea (88)
Кралица Елизабет и принц Филип от времето на своята сватба, напомнят на пенсионираните ветерани за младостта им.
Chelsea (93)

На излизане си поговорихме с Джордж, ветеран, който живее в пансиона. Той беше седнал  във вътрешния двор, пушеше срещу златната статуя на Чарлс II.

Джордж ни каза, че в пансиона могат да живеят ветерани от пехотата, които нямат съпрузи и деца. Самият Джордж е служил 2 години в армията. Бил е в Кения, Хонг Конг и Бирма. Питахме Джордж за условията в пансиона. Той каза, че всеки живее в самостоятелна стая, със собствена баня. Пенсионерите били 400, от които 10 са жени - ветерани. Джордж не беше доволен от жените, защото били "много грозни". Той, самият, беше спретнат и артистичен, с множество татуировки по ръцете си.

Джордж ни каза, че в гробището на Chelsea Royal Hospital се намират гробовете на Маргарет Тачър и нейния съпруг. Тленните останки на първата (и единствена засега) жена министър - председател на Великобритания не са в гроба. Много британци не обичат Желязната лейди. По тази причина и за да избегнат риска от вандализъм над гроба, урната с праха на Тачър е сложена на тайно място в Chelsea Royal Hospital.

Джордж ни каза, че Тачър помагала много на ветераните и всяка година посещавала Chelsea Royal Hospital, тъй като свещеникът в нея бил към енорията на църквата St Luke`s в Челси, към която се числяла Тачър и семейството й.

Едва се бяхме разделили с Джордж и срещнахме друг ветеран. Той беше усмихнат и носеше пазарска чанта. Приличаше на български пенсионер, който е ходил до магазина за хляб. Когато видя групата ни, чичкото попита дали ще се настаняваме в пансиона. Майтапчия беше.

Въпросният чичо обаче имаше шапка с инициалите RH. Ние го попитахме какво означава RH, макар че не беше трудно да се сетим, че това са инициалите на Royal Hospital. Пенсионерът, без да се замисля, ни каза, че това значи Retired Homosexual (пенсиониран хомосексуалист). Това ни развесели.

Британците не се взимат на сериозно, имат унищожително чувство за хумор, шегуват се със себе си и с близките си приятели, като това не довежда до физически саморазправи или вражда до смърт, а е здравословен хумор, който прави живота им по-спокоен.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.