Chelsea Old Church ни скри от дъжда

Chelsea (155)

Заваля дъжд. Затова побързахме към църквата пред нас. Надявахме се, тя да е отворена и да можем да се скрием вътре. Беше неделя и с групата за разходки бяхме в Челси. Намирахме се в най-старата част на квартала. Тази до реката.

Църквата пред нас беше Chelsea Old Church.

Имахме късмет - вратата се оказа отворена! Нахълтахме всички. Хем да сме на сухо, хем да си починем от обиколката в квартала.

В цървата беше тихо и безлюдно. Някои от нас се възползваха да седнат на пейките на богомолците. Други тръгнаха към олтара. Нашите глави се въртяха във всички посоки. Бяхме на старо място.

Chelsea Old Church е основана през 1157 г. Към нея са добавяни нови части през 1325 г., параклис през 1530 г., построен от Томас Мор, напълно е реконструирана в 1667 г., а бомбардировките през 1941 г. я разрушават почти изцяло. Изградена е отново през 1958 г., като са запазили стария й стил. Дори умишлено "състарили" новите материали.

В църквата са погребани някои от най-изтъкнатите енориаши на Челси като основателя на Британския музей Сър Ханс Слоун, Томас Мор, който написал известната книга "Утопия" за идеалното общество, американският писател Хенри Джеймс, както и Lady Jane Cheyne, съпруга на Charles Cheyne Viscount Newhaven, на когото е кръстена улицата Cheyne Walk, на която живеят едни от най-известните обитатели на Челси.

Chelsea (160)
При реконструкцията на църквата са вградили старите елементи в новата постройка.
Chelsea (57)

Пред Chelsea Old Church се намира статуя на Sir Thomas More, направена от L. Cubitt Bevis през 1969 г. Томас Мор е бил първият, заселил се в района на Челси, високопоставен кралски служител, тогава лорд-канцлер на крал Хенри VIII. Мор е известен не само с книгата си "Утопия", но и с това, че е отказал да приеме католицизма. За това е осъден на смърт от крал Henry VIII. Присъдата била изпълнена чрез "обесване, удавяне и разчленяване", каквото било обичайното наказание за предателите по онова време.

През 1935 г. Мор, когото Карл Маркс и Енгелс почитат като "Communist hero" (комунистически герой), е обявен за светец от католическата църква. През 2000 г. светецът Thomas More  е обявен за "патрон на държавниците и политиците" от цял свят.

Chelsea (163)

Гробът на Томас Мор в Chelsea Old Church е съхранен. Пукнатината на плочата е спомен от разрушаването на църквата по време на бомбардировките през Втората световна война.

Изведнъж прозвуча орган. Наближаваше следобедната служба и органистът започна да се разсвирва. Беше време да тръгваме. За наш късмет навън дъждът беше спрял.

Chained library

На излизане един възрастен господин, доброволец в църквата, ни показа Chained Library (библиотека с вериги). Огромни стари книги бяха вързани с вериги. "Какви са тези книги?", попитахме господина. Той каза, че са библии от началото на 18 век, подарени от самия Сър Ханс Слоун. (Нали се сещате кой беше той?)

Снимка: Jim

В неделя, 15 май, организираме разходка в Челси. Заповядайте! Ето поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.