Архитектурата в London Zoo

Лондонската зоологическа градина (London Zoo) е най-старата зоологическа градина в света. Намира се в Regent`s Park и е изградена с научна цел през 1828 г.

Известни архитекти са автори на сградите, в които още живеят животните.

През 1933 г. къщата на горилите, известна като the Round House, е първата сграда в стил модернизъм във Великобритания. Тя е проектирана от архитекта Berthold Lubetkin, имигрант от Русия.

roundhouse

На следващата година поверяват на Berthold Lubetkin изграждането на басейна на пингвините - Penguin Pool (вижте снимката тук). Неговата двойна, модернистична, направена от бетон, спираловидна рампа в басейна на пингвините, става толкова известна, че я споменават наравно с модернистичните жилищни блокове, които Berthold Lubetkin проектира в Лондон.

pinguins

Прочетете също Фоторазказ от разходката ни в Regent`s Park* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.