Бъкингамският дворец - домът на британския монарх

Buckingham Palace (8)

Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) е:

Официалната резиденция на кралицата в Лондон (въпреки че St. James's Palace остава церемониалната кралска резиденция, към която официално се акредитират чуждестранните посланици). Има 775 стаи - 19 държавни стаи, 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани. Разполага със собствен параклис, поща, плувен басейн, кафене, лекарски кабинет и кино. Построен е на мястото на бивша градина с черници, засадени от крал Джеймс I (1603-25). (Той искал да отглежда копринени буби, но за съжаление, се оказало, че бил избрал грешен вид черници и така и не успял да добие копринена нишка). Името на двореца идва от John Sheffield, 3rd Earl of Mulgrave and Marquess of Normanby, който бил произведен в херцог на Бъкингам (Duke of Buckingham) през 1703 г. Той построил за себе си голяма представителна къща - Buckingham House. През 1761 г. King George III купува Buckingham House за съпругата си Queen Charlotte, за да създаде удобен дом за семейството си, близо до официалната резиденция тогава - St. James's Palace. Buckingham House става известна като Queen's House, където се раждат 14 от 15 деца на крал Джордж III. Buckingham House е нарeчена Buckingham Palace през 1820 г. от архитекта Джон Неш, който направил преустройство на двореца за крал Джордж IV. Кралица Виктория е първият монарх, който използва Buckingham Palace за своя официална резиденция от 1837 г.
Buckingham Palace (6)
Предният двор на Buckingham Palace, металната ограда и вратите, които го заобикалят, са създаден през 1911 г. Последно е построена източната страна на двореца, с един от най-известните балкони в света, за да се осигури допълнително пространство за многобройното семейство на Queen Victoria. Разширението завършило през 1840 г., като включвало преместването на Marble Arch от входа на Buckingham Palace до един от входовете на Hyde Park. Познатата фасада на двореца е променена в сегашния си вид през 1913 г., когато архитектът Sir Aston Webb сменил стария френски камък, защото бързо почернявал от мръсотията, с бял портландски камък.
Buckingham Palace (10)
Първото кралско появяване на балкона се състояло, когато Queen Victoria излязла на балкона по време на тържествата по откриване на Голямото изложение на произведения на индустрията на всички нации, проведено в Лондон от 1 май до 15 октомври 1851 г. Крал Джордж VI въвел традицията кралското семейство да гледа от балкона авиошоуто на The Royal Air Force (RAF) в края на Trooping the Colour. Любопитни факти за Buckingham Palace: Има 1 514 врати и 760 прозорци. Всички прозорци се почистват на всеки шест седмици. Първо в Балната зала е прокарано електричество през 1883 г. До 1887 г. е електрифициран целият дворец. Днес се ползват над 40 000 крушки, всички те са енергоспестяващи. Градината покрива 40 акра и включва площадка за кацане на хеликоптер, езеро и тенис корт. В нея живеят 30 различни вида птици и повече от 350 вида диви цветя, някои, от които много редки. Единственият монарх роден и починал в Buckingham Palace бил King Edward VII (1841-1910). Queen Elizabeth II също е родила Prince Charles и Prince Andrew в Buckingham Palace. След като пресслужбата на двореца потвърди раждането на нов наследник на короната, кралският глашатай съобщава новината пред обществеността, като поставя съобщение пред портата на двореца, оповестяващо раждането, подписано от лекарския екип, помагал при раждането. По време на Втората световна война дворецът е уцелен от 9 бомби. King George VI и Queen Elizabeth (родителите на кралицата) били в двореца и имало риск за живота им. Changing the Guard – смяната на караула пред двореца започва в 11.30 ч., като през есента и зимата се провежда през ден. По време на церемонията гвардейците, които служат в Buckingham Palace и в St. James's Palace, сменят предишната смяна, докато военния оркестър свири маршове, хитове на Abba или Happy Birthday, в дните, когато член на кралското семейство има рожден ден. Ако над двореца се вее Royal Standard флаг, означава, че кралицата в момента е там. Когато е издигнат Union Flag - знамето на Обединеното кралство, тогава кралицата не е в двореца. Съществува служител, който сваля и издига конкретния флаг, когато кралицата пристига или напуска двореца. При поводи от национално значение хората често се събират пред Buckingham Palace. В края на Втората световна война, стотици хиляди аплодирали King George VI и Winston Churchill, когато се появили на балкона. За отбелязването на Златния юбилей на кралицата през 2002 г., над един милион души се струпали пред двореца и надолу по улица Mall. Buckingham Palace не е частна собственост на кралицата, а й принадлежи като на владетел на Кралството. Същото важи за Windsor Castle и the Palace of Holyroodhouse. От 1993 г. държавните стаи на двореца също са отворени за посещения по време на август и септември, когато кралицата е в лятна ваканция. Повече от 50 000 човека посещават двореца всяка година, като гости на кралицата на банкети, обеди, вечери, приеми и градински партита. Кухнята на двореца е планирана да обслужва 600 души в един и същ момент.

Buckingham Palace (9)

 

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.