Историята на Голямата джамия на Brick Lane

Няма друга сграда в Лондон, която да представя еволюцията на миграцията в британската столица, така както Brick Lane Mosque - джамията на улица Брик лейн. Сградата на ъгъла на Fournier Street в квартал Спиталфийлдс, е била първо църква, после синагога, а днес - джамия.

Хугенотите - френските протестанти, който пристигнали във Великобритания, след като били прогонени от католиците във Франция - построили своя църква на Brick Lane през 1743 г.

През 19 век Спитълфийлдс (Spitalfields) бил един от най-бедните квартали на Лондон - гето, пренаселено с мигранти, в което през 1888 г. Джак Изкормвачът убил няколко жени.

След като забогатели, хугенотите напуснали Спиталфийлдс. В края на 19 век църквата им в квартала била откупена от евреите, които се заселили в района, след като намерили убежище в Англия от погромите срещу тях в Русия.

През 60-те години на миналия век еврейските мигранти се замогнали и на свой ред започнали да напускат Източен Лондон, заселвайки се постепенно в северните части на британската столица и по-специално, в квартала Голдърс Грийнс (Golders Green).

По същото време Лондон бил залят от вълна от мюсюлмани от Индия и Бангладеш. През 1976 г. сградата на синагога, която от десетина години била затворена, след напускането на квартала от евреите, отново отворила врати. Този път като джамия, която посещават новите обитатели на квартала.

Tanya_BrickLane

Металното минаре е добавено впоследствие. На върха на сградата продължава да стои слънчев часовник и първоначалният надпис от 18 век на латински. Думите са на Хорации и гласят: UMBRA SUMUS - Всички сме сенки. Много подходящо за тази сграда, нали?* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.