Кулата на Британския телеком

British Telecom (BT Tower), ако сте били в Централен Лондон, със сигурност някъде около вас е стояла високата кула на Британския телеком.

Ето няколко любопитни факта за нея:

Открита е през 1965 г., когато лондончани се боят от атомна атака по време на Студената война. Затова тя има цилиндрична форма - технически тази форма е по-трудно да бъде разрушена при атомна атака.

Със своите 189 м. BT Tower е била най-високата сграда в Лондон до 1980 г.

Още от откриването достъпът до нея е свободен за посетители като на върха й има изискан ресторант. Ирландската републиканска армия се е опитала да взриви сградата, поставяйки бомби в ресторанта. Този атентат затваря ресторанта за 35 години. Днес ресторантът отново е работи.

Сградата вече е защитен исторически обект, което прави невъзможно премахването от нейната фасада на антени, които вече не се използват.

На електронното табло на BT Tower често изписват електронни съобщения, видими отдалеч. Например, при раждането на принц Джордж беше изписано It`s a boy (Момче е), а за сестра му Шарлът надписът беше It`s a girl.

  За да видите снимки на Лондон от въздуха, натиснете тук.    * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.