Къде живее Борис Джонсън?

10 Downing Str

10 Downing Street е  официалният адрес на британското правителство (Her Majesty's Government - буквално правителството на Нейно Величество кралицата) и преди години резиденцията на британския министър-председател. Ако си мислите, че министър-председателят Борис Джонсън живее на този адрес, грешите. (Къде живее той, ще прочетете по-долу.)

Първо ще разкажем за 10 Downing Street. Знаете ли колко стаи има на въпросния адрес? Около 100. Някои от стаите са апартаменти. Останалите стаи се ползват от правителството за конференции, приеми, вечери на министрите и гостите им.

Downing Street носи името на Сър Джордж Даунинг, който бил главен шпионин на Оливър Кромуел - противник на монархията и водач на революцията от 1642 г. до 1651 г. Кромуел взима властта и убива монарха Чарлс I. Той праща Даунинг като посланик в Хага, но както често правят шпионите, след смъртта на Кромуел той променил възгледите си и заел страната на новия крал - Чарлс II. Даунинг купил земя в Уестминстър през 1682 г. и поръчал няколко къщи, с цел бърза печалба. Къщите били построени с плитки основи върху блатистата почва, което ги направило нестабилни.

През 1732 г. крал Джордж II купил част от къщата на Даунинг и я дал на министъра на финансите Робърт Уолпол - бъдещ министър председател - за да се настани в тях със семейството си. На следващата година Уолпол присъединил сгради в съседство - днес с номера 11 и 12, за да се сдобие с повече стаи. Затова макар отвън сградата да изглежда малка, тя е доста голяма.

Вратата с номер 10 може би е най-известната в света - това е вратата на британското правителство и на резиденцията на британския министър председател до времето на Тони Блеър. Като става министър-председател, Тони Блеър се премества в апартамент в сградата на номер 11.  До този момент в тази сграда е запазена за резиденция на финансовия министър (the Chancellor of the Exchequer) и негов кабинет. 

Любопитно е, че къщите с номера 10, 11 и 12 са свързани с вътрешни врати.

Борис Джонсън и годеницата му също живеят в четиристаен апартамент в къщата с номер 11 - на снимката. В тази сграда е и апартаментът на финансовия министър и неговия кабинет. В момента той е празен - но беше обитаван до февруари тази година, когато го напусна предишния финансов министър.

След като Джонсън научи, че е болен от коронавирус, той се самоизолира в апартамента си на номер 11. Вътрешните врати на къщата, свръзващи с къщите на номер 10 и 12, са затворени. Министър-председателят казва, че може да работи, затова финансовият министър му предостави кабинета си. Този кабинет е оборудван с апаратура за видео конферентна връзка.

В сградата на номер 12 е прес-офиса на британското правителство. Вестник Гардиън съобщи, че прес-центърът отказва да каже дали годеницата на Джонсън, която е бременна, живее на Даунинг Стрийт, докато министър-председателят се е самоизолирал. 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.