Къде e къщата на Пол Маккартни в Лондон?

През 1963 г. музикантите от Бийтълс се преместват от Ливърпул в Лондон. Първоначално живеят на хотел в квартал Блумсбъри, а после наемат къща, на адрес 57 Green Street, в близост до Hyde Park. Това е единственият дом, който четиримата музиканти обитават съвместно.

От 1962 г. до 1970 г. Бийтълс записват песните си в Abbey Road Studios в квартала St John's Wood.

През 1965 г. Ринго се премества в апартамент в сграда с адрес 34 Montagu Square – площад в квартал Мерилъбан (Marylebone). Апартаментът заема мазето на сградата и първия етаж. Малко по-късно Ринго се изнася, но запазва договора си за наем и предоставя апартамента на свои приятели през следващите години, включително на Джими Хендрикс и Джон Ленън. Тук Джон Ленън живее с Йоко Оно през 1968 г. На този адрес полицията ги арeстува за притежание на наркотици.

34 Montagu Square

Бийтълс заснимат началните сцени на филма си A Hard Day’s Night до спирката на метрото в Мерилъбан. Вижте ги във видеото.

След участие на Бийтълс през 1963 г. в телевизионното предаване Sunday Night at the London Palladium, което се излъчва от театър Паладиум, недалеч от Oxford Circus, журналистите започват да говорят за “Битълсмания”. Определението е предизвикано от истеричните почитателки на групата в и пред театъра.

The London Palladium

За последен път Бийтълс изпълняват песен заедно на покрива на сграда с адрес 3 Savile Row, където се намира по това време офисът на компанията им Apple Corps (за това изпълнение прочете тук).

Днес Пол Маккартни живее в къща на адрес 7 Cavandish Avenue в квартал Сейнт Джон Ууд (St John's Wood).

      Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.