Къде e къщата на Пол Маккартни в Лондон?

През 1963 г. музикантите от Бийтълс се преместват от Ливърпул в Лондон. Първоначално живеят на хотел в квартал Блумсбъри, а после наемат къща, на адрес 57 Green Street, в близост до Hyde Park. Това е единственият дом, който четиримата музиканти обитават съвместно.

От 1962 г. до 1970 г. Бийтълс записват песните си в Abbey Road Studios в квартала St John's Wood.

През 1965 г. Ринго се премества в апартамент в сграда с адрес 34 Montagu Square – площад в квартал Мерилъбан (Marylebone). Апартаментът заема мазето на сградата и първия етаж. Малко по-късно Ринго се изнася, но запазва договора си за наем и предоставя апартамента на свои приятели през следващите години, включително на Джими Хендрикс и Джон Ленън. Тук Джон Ленън живее с Йоко Оно през 1968 г. На този адрес полицията ги арeстува за притежание на наркотици.

34 Montagu Square

Бийтълс заснимат началните сцени на филма си A Hard Day’s Night до спирката на метрото в Мерилъбан. Вижте ги във видеото.

След участие на Бийтълс през 1963 г. в телевизионното предаване Sunday Night at the London Palladium, което се излъчва от театър Паладиум, недалеч от Oxford Circus, журналистите започват да говорят за “Битълсмания”. Определението е предизвикано от истеричните почитателки на групата в и пред театъра.

The London Palladium

За последен път Бийтълс изпълняват песен заедно на покрива на сграда с адрес 3 Savile Row, където се намира по това време офисът на компанията им Apple Corps (за това изпълнение прочете тук).

Днес Пол Маккартни живее в къща на адрес 7 Cavandish Avenue в квартал Сейнт Джон Ууд (St John's Wood).

   * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.