Ланкастър Хаус е място за приеми и филми

140-та годишнина на дипломатическите отношения между Обединеното кралство и България беше отпразнувана в Ланкастър хаус в Лондон. Това е поводът да разкажем за мястото.

Ланкастър Хаус (Lancaster House) се намира до Бъкингамския дворец, по-специално между двореца Сейнт Джеймс, в който живее престолонаследникът принц Чарлз, и Бъкингамския дворец.

Ако не сте забелязали Ланкастър Хаус, може би тази история ще ви накара да обърнете внимание следващия път, когато сте в района. Заслужава си. Според нас, много от вас са виждали Ланкастър Хаус отвътре. Като прочетете тази история, ще разберете защо смятаме така.

И така, Ланкастър Хаус е красива и величествена сграда, която днес се използва от британското външно министрество  (Foreign and Commonwealth Office) за приеми.

Сградата е построена в средата на 19 век и в нея са живели няколко аристократични семейства (сгради с такъв размер се наричат town houses, за разлика от country houses, къщите в именията на аристократите в провинцията).

Много впечатляващ е интериорът в рококо стил (с много орнаменти и картини), по чието подобие аристократите украсявали стаите си за прием през следващия век.

Казват, че кралица Виктория била толкова впечатлена от интериора, че казала на херцогинята на Съдърланд, която по онова време живеела в Ланкастър Хаус: “Дойдох от моята къща във вашия дворец.” (В смисъл, че Ланканстър Хаус е по-впечатляваща от Бъкингамския дворец.)

През 1912 година Ланкастър Xаус станала собственост не на аристократ, а на индустриалеца Сър Уилям Левър, чиито фабрики произвеждали сапун. Той бил родом от областта Ланкастър и затова преименувал същата на Ланкастър, а една година след покупката я подарил на британската нация.

От 1922 г. в сградата се намира правителствената изба (Government Wine Cellar), включваща 39 хиляди бутилки вино и други питиета на стойност 2 милиона. Това са питиета за официални приеми и събития, много от които се провеждат точно в Ланкастър Хаус.

Жителите на някои бивши британски колонии познават Ланкастър Хаус от часовете в училище по история. В тази сграда е подписано споразумението на независимост на Малай (Малайзия), а по-късно на Родезия (сега Зимбабве). В Ланкастър Хаус Южна Африка потвърждава желанието си да стане република.

Ланкастър Хаус е място за снимане на филми, в които действието се развива в Бъкингамския дворец. Не в Бъкингамския дворец, а в Ланкастър Хаус (представящ се за Бъкингамския дворец) са снимани филмите Речта на краля (The King’s Speech), “Младата Виктория”, Downton Abbey (когато Роус е представена на краля и кралицата) и Нетфликс филма Короната (The Crown).

Автор: Бойко Боев

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.