Лондонската къща на семейството на лейди Даяна

До Green Park, между Buckingham Palace и St James`s Palace, се намира Spencer House. Със своя размер и величие, това е най-впечатляващата къща в самия център на аристократичния Лондон. Построен между 1756 – 1766 г. този семеен дворец не оставя съмнение за богатството и властта на първия Earl Spencer (граф Спенсър), чиято наследница е покойната лейди Даяна.

Когато поръчва къщата, графът е на 21 години и е нетърпелив да изложи в нея предметите, които е донесъл от пътуванията си в Европа. Избраният от него архитектурен проект трябва да наподобява къщите на богатите римляни от времето на Римската империя.

Къщата е украсена с фризове на грифони, по подобие на гръцката и римски къщи. На стените са изобразени сцени, наречени Триумфът на любовта, посветени на 18-годишната съпруга на графа Джорджиана.

През 1926 г. семейство Спенсър напуска къщата и премества имуществото си в имението си в провинцията, наречено Altorp – семейният дом на лейди Даяна, където се намира гроба й днес.

През 1985 г. Spencer House e отдадена под наем за 125 години на лорд Ротшилд, наследник на фамилия банкери.

През 2016 г. в Spencer House e сватбата медийният магнат Рупърт Мърдок и Джери Хол – бивша съпруга на Мик Джагър от Ролинг Стоунс.

Къщата продължава да е собственост на семейство Спенсър. Начело на фамилията е Чарлз Спенсър, 9-ят граф Спенсър, който е брат на лейди Даяна.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.