Лондонската къща на семейството на лейди Даяна

До Green Park, между Buckingham Palace и St James`s Palace, се намира Spencer House. Със своя размер и величие, това е най-впечатляващата къща в самия център на аристократичния Лондон. Построен между 1756 – 1766 г. този семеен дворец не оставя съмнение за богатството и властта на първия Earl Spencer (граф Спенсър), чиято наследница е покойната лейди Даяна.

Когато поръчва къщата, графът е на 21 години и е нетърпелив да изложи в нея предметите, които е донесъл от пътуванията си в Европа. Избраният от него архитектурен проект трябва да наподобява къщите на богатите римляни от времето на Римската империя.

Къщата е украсена с фризове на грифони, по подобие на гръцката и римски къщи. На стените са изобразени сцени, наречени Триумфът на любовта, посветени на 18-годишната съпруга на графа Джорджиана.

През 1926 г. семейство Спенсър напуска къщата и премества имуществото си в имението си в провинцията, наречено Altorp – семейният дом на лейди Даяна, където се намира гроба й днес.

През 1985 г. Spencer House e отдадена под наем за 125 години на лорд Ротшилд, наследник на фамилия банкери.

През 2016 г. в Spencer House e сватбата медийният магнат Рупърт Мърдок и Джери Хол – бивша съпруга на Мик Джагър от Ролинг Стоунс.

Къщата продължава да е собственост на семейство Спенсър. Начело на фамилията е Чарлз Спенсър, 9-ят граф Спенсър, който е брат на лейди Даяна.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.