Лондонските затвори

Започваме нова поредица за британското общество и култура. Това ще са онлайн разговори с презентации на различни теми (като образование, управление, здравеопазване), интервюта с гости и дискусии с всички участници. Първият разговор е тази събота, 15 август; посветен е на британския съд, полиция и затвори. 

С този текст ви каним на срещата (линка и часа ще намерите в края му) и ви разказваме за сегашните лондонски затвори. Няколко въвеждащи думи:

Най-напред, както ще видите по-долу, всички имена на затвори започват с HMP. Това е съкращение на Her Majesty’s Prison и идва от Her Majesty's Prison and Probation Service или Службата за затвори и пробация на Нейно Величество. Тази служба е към Министерството на правосъдието. (Не само службата за затвори носи препратка към Кралицата. Британското правителство също е Her Majesty's Government, или правителство на Нейно Величество.)

След това, много често името на затвора препраща към лондонския квартал, където той се намира. Напрамер, HMP Brixon се намира в квартал Бриксън. Това не значи обаче, че разпределението на затворниците е на квартален принцип. Това разпределение се прави на базата на различни фактори, включително обществения риск на затворника.

Накрая, както ще видите, повечето лондонски затвори са категория за сигурност B (на латински), което значи, че лишените от свобода в тях могат да са опасни за обществото, но не се налага максимална сигурност. 

HMP Brixton

В този затвор в южен Лондон има около 700 лишени от свобода, включително български граждани.  Това е стар затвор – което се вижда и от сградата му – и в миналото в него са били настанени и мъже, и жени (след като Австралия спира да приема жени затворници от Великобритания).

Известният философ и математик Бернард Ръсел и Мик Джакър от Ролинг Стоунс са някои от известните обитатели в миналото на затвора Брикстън.  

В затвора има обучителен център. Лишените от свобода могат да учат и получат дипломи. Например, през 2012 г. известният готвач Гордън Рамзи имаше телевизионно предаване от затвора, в което ученици му бяха затворници.

Към обучителния център има и ресторант, наречен The Clink – стара английска дума за затвор, от едноименния средновековен затвор в лондонския квартал Съдък (Southwark) – в който всеки може да отиде след записване. Лишените от свобода са както готвачи, така и сервитьори. И храната, и обслужването много ми харесаха при посещение в The Clink миналата година. (За съжалание, гостите на ресторанта не можеха да правят снимки.)

HMP Feltham

Този затвор в района Хаунслоу е за младежи (включително и непълнолетни) и има около 500 лишени от свобода, включително български граждани. Повечето затворници са извършили престъпления, включващи насилие (разбирай, наръгване с ножове). И в този затвор се набляга на образование. 

HMP Pentonville

Този затвор в лондонския район Ислингтън е на близо 180 г. (т.е. е по-стар от съвременната българска държава.)  

Има пет крила, които са категории B и С (за B категория сигурност писахме по-горе, а категория С са лишени от свобода, които не са опасни за обществото и няма опасност да избягат.)

Името на затвора идва от формата му с пет крила.

Преди отмяната на смъртното наказание в този затвор са били изпълнявани екзекуции.

Известни лишени от свобода в Pentonville са писателят Оскар Уайлд, както и певците Бой Джордж и Джордж Майкъл.

HMP Belmarsh

Намира се в Темсмийд в района на Гринуич и е категория за сигурност A, което значи, че лишените от свобода могат да бъдат много опасни за обществото и националната сигурност (разбирай терористи). В него беше настанен Джулиан Асандж от Уикилийкс. Нямаме сведения дали след 900 затворници има български граждани.

HMP Thameside

Този затвор се намира също в Темсмийд, до HMP Belmarsh. Това е най-модерният лондонски затвор и е частен, в смисъл, че частна компания го е построила и управлява след сключване на договор с държавата. В него има над 1200 лишени от свобода и е категория B. 

HMP Isis

Ще се изненадете от факта, че и този затвор се намира в Темсмийд. Той е за младежи лишени от свобода, над 18 г., които не са опасни за обществото (за разлика от тези, настанени в HMP Feltham). Затова неговата категория за сигурност е С.

HMP Wormwood Scrubs

Този затвор е с около 1200 лишени от свобода, категория B; намира се в квартал Уайт Сити в района на Хамърсмит и Фулъм в западен Лондон. Заради красивия си портал, този затвор, който е на 150 г., е обявен за архитектурна ценност. Архитектурата се харесва на кинаджиите и затова този затвор е най-сниманият във филми. (Може да видите портала на най-горната снимка.)

HMP Wandsworth

Също стар затвор (на около 170 г.) с 1500 лишени от свобода. Намира се в южен Лондон и до 1961 г. в него са били изпълнявани смъртни присъди. Той е категория Б и в него има около 20-на български граждани.

Повечето български граждани в затвора очакват да бъдат откарани в България и са настанени в този затвор, тъй като той се намира най-близо до летище Хийтроу, откъдето се извършва транспортирането на лишени от свобода.  Тази пролет по призив на нашия сайт bulgariansinlondon.com бяха събрани близо 100 български книги за българите в HMP Wandsworth. (Служител на затвора ще бъде специален гост на онлайн разговора ни в събота, 15 август, на който може да се включите с линка, по-долу.)

Автор: Бойко Боев

Снимки: Бойко Боев и Chmee2

 

Ето и линк към фейсбук поканата за събитието. То е безплатно и ще бъдем благодарни, ако помогнете с разгласяването, като споделите този линк или текст с приятелите си във фейсбук и по други начини.

https://www.facebook.com/events/324840865564106/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.