Лондонският хотел Ritz

Christmas 2015 (78)

След като слезете на спирката на метрото на Green Park и тръгнете в посока към Piccadilly Circus, първата голяма сграда, която ще видите, е петзвездният Hotel Ritz.

Открит през 1906 г., това е първият хотел в Лондон, чиито спални имат отделна баня (en suite). Хотелът е строен по подобие на френските луксозни хотели, макар обзавеждането му да било типично английско, повлияно от стила по време на управлението на крал Едуард VII (1901-1910).

В началото на миналия век хотелът бил най-популярното място за срещи на знаменитости и богаташи. В първите години след създаването му самият крал Едуард VII е патрон на хотела и редовно провеждал партита в него.

В Ritz е танцувала руската прима балериана Анна Павлова. Чарли Чаплин е гост на хотела. Чърчил, Де Гол и Ейзенхауър провеждат среща по време на Втората световна война в Риц.

И до днес Hotel Ritz остава предпочитано място за престой на известни хора. Преди две години баронеса Margaret Thatcher избра да прекара последните дни от живота си в хотела.

Хотелът носи името на своя създател César Ritz. Той е роден в Швейцария и първата работа, която получил като ученик, била в хотел в Алпите. Кариерата му започнала като сервитьор, преминала през различни европейски луксозни хотели, докато се издигне до първия мениджър на новопостроения първокласен Savoy Hotel.

В Лондон той пристигнал с Auguste Escoffier, с когото се свързва появата в Англия на френската кухня от висока класа. Докато работел в Savoy Hotel (1889 – 1897) завързал познанства с влиятелни и богати личности, които му помогнали да направи собствена хотелска империя, след като бил уволнен за измама.

Christmas 2015 (79)

Първият му петзвезден хотел бил отворен в Париж, последвал го хотелът в Лондон. След откриването на лондонския, обаче, здравето на César Ritz се влошило и той се пенсионирал.

Ritz бил първият хотел в Лондон, който допускал млади неомъжени жени да го посещават без придружители (chaperones).

César Ritz оставил свой отпечатък в английския език – това е думата ritzy, която е синоним на снобски. На него се преписва и мотото „Клиентът винаги има право!“.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.