Турските бани в Лондон

Turkish Baths sign near Russell Square station
Турските бани стават популярни във Великобритания през 19 век, по времето на кралица Виктория. Благодарение на задължителното образование британците започват масово да четат вестници, а историите в тях за чужди земи и приключения, се превръщат в любима тема за обсъждане.

Сред историите от света са и тези от огромната Османска империя. Непознатите земи и нрави будят въображението на британците. Ориентът има притегателна сила.

Турски бани са построени в няколко градове на Великобритания. За британците тези бани са възможност да се докоснат до друга култура и ги свързват не само с Ориента, но и с баните в Древен Рим.

През 19 век само в Лондон има около 100 турски бани (горната снимка показва посоката към турска баня до метрото на Ръсел Скуеър в Лондон).

Няколко от старите турски бани все още могат да бъдат видени. Банята до Бишопсгейт (Bishopsgate) в Лондонското сити е построена през 1894 г. Тя е сгушена сред небостъргачите на международни компании, банки и кантори.

През 19 век жителите на Западна Европа, включително британците, свързват погрешно Ориента и турските бани с удоволствия и секс. Вижте картина Le Bain Turc ("Турска баня") на Jean Auguste Dominique Ingres от 1862 г.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.