Чизик Хаус

Chiswick_House

Убедени сме, че Чизик Хаус (Chiswick House) е най-забележителната сграда в западния квартал на Лондон Чизик. Така е наречена извънградската вила на лорд Бърлингтън - Richard Boyle, 3rd Earl of Burlington.

Градската къща на семейството пък била пищната сграда, в която днес се намира Кралската академия на изкуствата на Пикадили (снимката долу).

Burlington_House

След Гражданската война в Англия, която започнала с обезглавяването на крал Чарлс I през 1649 г., тогавашният лорд Бърлингтън купил къща в Чизик. Пожар унищожил сградата през 1725 г. и наследникът на първия лорд Бърлингтън решил да построи нова къща, която да прилича на римските извънградски вили, които много харесал по време на скорошното му пътуване в Италия. Самият той имал талант на архитект и нарисувал дизайна на вилата, а градината, която днес се простира на 65 акра площ (първоначално е била повече), била проектирана от Уилям Кент, смятан за основател на английския вид градини (English landscape park или накратко English garden).

Chiswick Park
Английските градини се различавали от модерните дотогава френски тип градини с това, че приличали на пейзаж от картина. Английските градинари започнали да правят изкуствени езера в градините, горички от дървета, издигали антични храмове, развалини от замъци, мостове… Идеята била да създадат усещане за пасторална идилия. Всички тези красоти, че и още няколко, могат да бъдат видени в градината на лорд Бърлингтън до днес.
Waterfall
Къщата е завършена през 1729 г. В нея трябвало да се побере и огромната колекция от произведения на изкуството, които лордът купил, докато пътувал из Европа и най-вече от банкрутирали италиански аристократи с рушащи се дворци. На гости на лорд Бърлингтън в Chiswick House са идвали великите френски мислители Волтер и Русо, бъдещите американски президенти Джон Адамс, Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин, руските царe Николай I и Александър I, кралица Виктория, Хендел, Джузепе Гарибалди…
Chiswick House

След смъртта на лорд Бърлингтън вилата останала в наследство на неговия зет – Уилям Кавендиш. Семейство Кавендиш започнали да дават къщата под наем на знатни особи.

През 1929 г. къщата е продадена на общината. През Втората световна война Chiswick House е увредена сериозно от бомби. Две от крилата й са съборени, като никога повече не са възстановени. За да предпазят къщата от събаряне я предават за управление на English Heritage, благодарение на което днес може да бъде посетена.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.