Battersea Power Station

Battersea Power Station

Арт деко силуетът на електроцентралата в Battersea е сниман във филми, влючително Help! на The Beatles през 1965 г. и "Речта на краля", и поставен е през 1977 г. на обложката на албума Animals на Pink Floyd.

Battersea Power Station е най-голямата тухлена сграда в Европа. Конструкцията й представлява стоманена рамка с тухлена облицовка, подобно на небостъргачите, строени в САЩ по същото време. Изградена е по проект на Sir Giles Gilbert Scott, създател на червените пощенски кутии, които могат да се видят по улиците на Великобритания. Състои се от две части, едната е строена от 1929 до 1939 г., а другата - през 1950 г. Първоначално е имала два комина, с новата сграда са добавени още два, всеки от тях е висок по 103 м. Контролната зала на първата станция съдържа в интериора си арт деко елементи като италиански мрамор, полиран паркет и стълби от ковано желязо, които са заменени с неръждаема стомана във втората сграда, поради липса на средства след Втората световна война.

При изграждането на станцията имало протести срещу замърсяването, което се отделяло при изгарянето на над 1 млн. тона въглища всяка година.

На 20 април 1964 г. в Battersea Power Station избухнал пожар, който оставил Лондон без електричество. Пожарът попречил да се излъчи първото предаване на BBC 2 от Alexandra Palace, което се състояло на следващия ден.

Централата престанала да произвежда електроенергия през 1983 г. Остарялата и замърсяваща околната среда технология станала много скъпа за поддържане.

Днес световноизвестните архитекти Frank Gehry и Norman Foster преустрояват сградата в 1200 апартамента, хотел с 200 стаи и магазини. Четирите комина бяха реставрирани и върнати по местата им, за да не бъде нарушен характерният стил на историческата сграда.

Предвижда се разширение на метрото, което да стига до Battersea Power Station.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.