Regent Hall: българската зала в Лондон

   

Ако живеете в Лондон, може би сте ходили вече на българско представление в Regent Hall, Salvation Army на Оксфорд Стрийт. В тази зала за около 500 зрители се провеждат често театрални постановки и концерти за българската диаспора в Лондон.

Regent Hall е една от най-старите зали на Лондон и има интересна история. Тя е известна като The Ring, тъй като първоначално е била зала, в която лондонските богаташи са карали на кънки.

Залата е купена през 1882 г. и превърната в център на Salvation Army ("Армията на спасението").

Каква е тази "Армия на спасението"?

"Армията на спасението" е международна благотворителна организация, с бюджет от милиарди и дейност в над 120 държави. Тя е създадена в средата на 19 век в Източен Лондон, за да подпомага бедните, пияниците и проститутките. Основател е Уилям Буут (William Booth), известен като Генерала и съпругата му Катрин, наречена “майката на Армията на спасението”.

Подобно на истинските армии, членовете на "Армията на спасението" имат военни звания – войници, офицери и генерали, както и военни униформи.

Целта на "Армията на спасението" е благотворителна и най-добре бива описвана според двамата основатели с трите „с”: Soop, Soap, and Salvation (Супа, Сапун и Спасение). Организацията управлява приюти за бездомни, магазини и предоставя помощи на бедни и зависими.

Любопитен факт е, че всички членове на Армията на Спасението не пият и не пушат.

Друг любопитен факт е, че преди години получи повече от милиард и половина долара като дарение от вдовицата на един от шефовете на МакДоналдс.

В близост до катедралата Свети Павел се намира централата на Армията на спасението.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.