The Grapes

Алек Попов има един разказ за българин, който след като неясно как се озовава в Лондон през втората половина на 18-ти век, е отвлечен след напиване в кръчма до Темза, за да работи на кораб. Българинът, известен сред англичаните като Блох, изчезва на 18 ноември 1768 г. в джунглите на Ямайка. 

Често се сещам за този разказ на Алек Попов, защото ми харесва да си представям какво е да си българин в Лондон през втората половина на 18 век и да трябва да пътуваш с пирати из моретата на Новия свят.  

През 18-ти и 19-ти век лондонската част на Темза е била буквално задръстена от кораби със стоки от цял свят, които са чакали да бъдат разтоварени. Тогавашният британския флот е най-големият в света. Имало е толкова много кораби, че не са достигали моряците. Затова наистина е имало практика да бъдат отвличани от пъбове пияни мъже и натоварвани със сила на заминаващи кораби. Щом изтрезнееш, трябва да решиш - или да работиш на кораба, или да бъдеш хвърлен в морето.   

Един от пъбовете покрай Темза от онова време е The Grapes. Съществува от 1790 г. и е на самата река - вижте на снимката как изглежда тя от маса в пъба. Ако е имало Блох, представям си, че в The Grapes духовно се срещам с него, както и с пирати. Вълнуващо е да си в пъб, в който преди това са пили пирати. 

The Grapes е впечатлявал още през 19-ти век и за него за писали Дикенс и Артън Конън Дойл. Днес той е съхранен, благодарение на големия британски актьор сър Иън МакКелън, който е съ-собственик на The Grapes и живее в съседната къща – входа до пъба.  

Къде в Лондон бихте завели български писатели, актьори или музиканти?

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.