The London Eye

[caption id="attachment_1911" align="aligncenter" width="640"]

London Eye
London Eye[/caption]

Окото на Лондон е виенското колело на Лондон. Издигнато е през 1999 г. в чест на новото хилядолетие. Намира се на южния бряг на река Темза, пред County Hall, между моста Уестминстър и Хангърфорд Bridge.

Със своята височина от 135 м. е било най-високото виенско колело в света до 2006 г. Собствениците му продължават да твърдят, че е най-високото конзолно виенско колело в света, т.е. цялата конструкция се поддържа само от една конзолна рамка от едната страна. Рамката на окото се крепи от обтегнати стоманени въжета, наподобяващи спици на колело.

Основните части на колелото идват от цяла Европа - стоманата и електрическите компоненти са английски, въжетата са италиански, лагерите - немски, шпиндела и хъба - чешки, кабинките са направени във Франция със стъкло от Италия, а всички части са сглобени в Холандия.

Когато колелото е било напълно готово е превозено от Холандия на шлепове, лежащо върху струпани една до друга платформи. Издигнато е от река Темза в изправено положение, ПО 2 градуса на час, докато били достигнати 65 градуса наклон. В продължение на седмица било оставено в това положение, докато инженерите подготвят следващата фаза на изправянето на колелото.

Колелото официално заработило на 1 февруари 2000 г. Една пълна обиколка на колелото трае 30 минути. При ясно време от колелото има видимост на 40 км., Почти до замъка Уиндзор.

От средата на януари 2015 г. Окото на Лондон СЕ назовава Coca-Cola Окото на Лондон, като преди това е било известно като: British Airways London Eye, Мерлин Развлечения London Eye, EDF Лондонското око.

[caption id="attachment_1921" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1920" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1919" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1918" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1917" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1916" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1915" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1914" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1913" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption] [caption id="attachment_1912" align="aligncenter" width="640"]
London Eye
London Eye[/caption]  * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.