The Tipperary - първият ирландски пъб в Лондон

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Лондон има много пъбове с интересна история. The Tipperary (произнася се типърери), първият ирландски пъб извън Ирландия, е един от тях.

Ето неговата история: The Tipperary се намира на Fleet Street. На същото място се произвежда бира от 1300-та година, когато там е имало манастир, в който освен други неща, монасите правели ale. По-късно монашеската традиция била продължена от пъба The Boars Head, открит през 1605 г. Понеже бил от камък, пъбът преживял Големия пожар на Лондон от 1666 г.

Около 1700 г. дъблинските пивовари The S. G. Mooney & Son Brewery купили The Boars Head, за да го трансформират в първия ирландски пъб извън Ирландия. Пъбът станал още първият пъб извън Ирландия, в който продавали бутилиран Guinness, а впоследствие и наливен.

През 1918 г. пъбът бил преименуван на The Tipperary от войнишката песен It's a Long Way to Tipperary (Tipperary е град в Ирландия), която била любима на британските войници през Първата световна война. За разлика от бойните песни, чрез тази песен войниците си спомняли за дома. (В песента се казва, че Tipperary е любимата на войника, която го очаква).

Тъй като в миналото ирландците в Лондон били подложени на дискриминация, дори в пъбовете, журналистите от ирландски произход, които работели в редакциите на вестниците на Fleet Street, пиели след работа бира в своя ирландски пъб The Tipperary.

Снимка Ewan Munro under Creative Commons Licence

Видео с песента A Long Way to Tipperary* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.