Защо наричат Англия родина на футбола?

IMG_0376

Радко Кръстанов, футболен съдия в Дорсет, разказва интересни факти за английския футбол. Той е автор на текста, с който Разходки из Лондон отбелязва началото на Европейското първенство по футбол и пожелава успех на английския национален отбор.

През последните дни от прозорците и от колите в Лондон и другите английски градове висят повече национални флагове от обичайното. Това не е агитация покрай задаващия се референдум дали Великобритания да остане в ЕС. Това е отличителният знак на тези, които в следващия един месец ще следят Европейското първенство по футбол и активно ще подкрепят своя отбор.

Манията покрай футболния форум, който се провежда във Франция, започна няколко седмици по-рано. Магазините напълниха рафтовете с промоционални продукти, а потребителите могат да открият всевъзможни „пакети“ като телешка кайма + футболна топка или паста за зъби + флагче с цветовете на английското знаме.

Днес футболът е индустрия за милиони. Преди да се превърне в това, което е днес, великата игра се е развивала в продължение на над 150 години. За официална година на „откриването на футбола“ се приема 1863 г., когато в Лондон се формира първото управително тяло – Футболната асоциация. Тогава на бял свят се появяват и първите писани правила.

Въпреки че историята се размива, Англия единодушно е призната за родина на футбола. На Острова са основани най-старите клубове (1857 г.), най-стария турнир – ФА Къп (1871 г.) и най-старата лига (1888 г.). Най-старият археологически документ, в който се споменава думата „футбол“, също е открит в Англия през 1409 г., така че спор може да има само около датата, но не и около произхода на играта.

Първият международен мач също се е състоял в Лондон. На 5 март 1870 г. Англия и Шотландия завършват 1:1 на стадиона за крикет „The Oval” в Кенингтън. Това съоръжение всъщност дълго време се е ползвало и за футбол, преди първите чисто футболни стадиони да се появят.

Впрочем, крикетът и до днес „оказва влияние“ на футболните процеси на Острова. Може би ви е направило впечатление, че сравнително топли страни като Италия, Испания и Турция имат зимни паузи в шампионатите си, докато Англия няма. В Обединеното кралство мачове има дори на “Boxing day” - 25 декември и на Нова година – 1 януари. Причината не е в алчните телевизионни компании, нито в разглезените шейхове, собственици на клубове, нито дори в Гълфстрийм и относително меката зима. Да се играе в сгъстен цикъл е традиция, прeдопределена от... крикет сезона. Много локални отбори са принудени да делят терена си с клуб по крикет, а мачовете в този спорт се играят основно между май и септември. Никаква милост за горката трева...

England Away Shirt 2010-2012 (crest)

Наричат английският национален отбор “Трите лъва”. Прякорът идва от емблемата на Футболната асоциация, на която са изобразени три лъва. А те пък идват от периода 1100 – 1200 г. Тогава първо крал Хенри I се жени за Аделиза и двете фамилии (с по един лъв на гербовете си до този момент) обединяват емблемите си, а след това Хенри II се жени за Елинор и, познайте... в герба на нейното семейство също има лъв, който се „присъединява“ към предишните два. По-късно същия век и Ричард Лъвското сърце използва тройния символ, а през 1872 г. футболната асоциация на Англия го възприема за свое лого и го поставя на екипите за споменатия първи мач с Шотландия.

Че Англия, с трите лъва на гърдите, ще прескочи групите на Евро 2016, това е очаквано от всички. Но ако се случи така, че в последствие бъде елиминиран някой от „омразните“ отбори на Франция или Германия, тогава ще видите какво значи червено-бял празник.

Радко Кръстанов разказва за живота си в Англия на своя блог: radkoinuk.blogspot.co.uk. 

Снимка на емблемата на английския национален отбор: The Laird of Oldham, via Wikimedia Commons

Снимка на английските знамена: Heather R under Creative Commons Licence.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.