Защо наричат Англия родина на футбола?

IMG_0376

Радко Кръстанов, футболен съдия в Дорсет, разказва интересни факти за английския футбол. Той е автор на текста, с който Разходки из Лондон отбелязва началото на Европейското първенство по футбол и пожелава успех на английския национален отбор.

През последните дни от прозорците и от колите в Лондон и другите английски градове висят повече национални флагове от обичайното. Това не е агитация покрай задаващия се референдум дали Великобритания да остане в ЕС. Това е отличителният знак на тези, които в следващия един месец ще следят Европейското първенство по футбол и активно ще подкрепят своя отбор.

Манията покрай футболния форум, който се провежда във Франция, започна няколко седмици по-рано. Магазините напълниха рафтовете с промоционални продукти, а потребителите могат да открият всевъзможни „пакети“ като телешка кайма + футболна топка или паста за зъби + флагче с цветовете на английското знаме.

Днес футболът е индустрия за милиони. Преди да се превърне в това, което е днес, великата игра се е развивала в продължение на над 150 години. За официална година на „откриването на футбола“ се приема 1863 г., когато в Лондон се формира първото управително тяло – Футболната асоциация. Тогава на бял свят се появяват и първите писани правила.

Въпреки че историята се размива, Англия единодушно е призната за родина на футбола. На Острова са основани най-старите клубове (1857 г.), най-стария турнир – ФА Къп (1871 г.) и най-старата лига (1888 г.). Най-старият археологически документ, в който се споменава думата „футбол“, също е открит в Англия през 1409 г., така че спор може да има само около датата, но не и около произхода на играта.

Първият международен мач също се е състоял в Лондон. На 5 март 1870 г. Англия и Шотландия завършват 1:1 на стадиона за крикет „The Oval” в Кенингтън. Това съоръжение всъщност дълго време се е ползвало и за футбол, преди първите чисто футболни стадиони да се появят.

Впрочем, крикетът и до днес „оказва влияние“ на футболните процеси на Острова. Може би ви е направило впечатление, че сравнително топли страни като Италия, Испания и Турция имат зимни паузи в шампионатите си, докато Англия няма. В Обединеното кралство мачове има дори на “Boxing day” - 25 декември и на Нова година – 1 януари. Причината не е в алчните телевизионни компании, нито в разглезените шейхове, собственици на клубове, нито дори в Гълфстрийм и относително меката зима. Да се играе в сгъстен цикъл е традиция, прeдопределена от... крикет сезона. Много локални отбори са принудени да делят терена си с клуб по крикет, а мачовете в този спорт се играят основно между май и септември. Никаква милост за горката трева...

England Away Shirt 2010-2012 (crest)

Наричат английският национален отбор “Трите лъва”. Прякорът идва от емблемата на Футболната асоциация, на която са изобразени три лъва. А те пък идват от периода 1100 – 1200 г. Тогава първо крал Хенри I се жени за Аделиза и двете фамилии (с по един лъв на гербовете си до този момент) обединяват емблемите си, а след това Хенри II се жени за Елинор и, познайте... в герба на нейното семейство също има лъв, който се „присъединява“ към предишните два. По-късно същия век и Ричард Лъвското сърце използва тройния символ, а през 1872 г. футболната асоциация на Англия го възприема за свое лого и го поставя на екипите за споменатия първи мач с Шотландия.

Че Англия, с трите лъва на гърдите, ще прескочи групите на Евро 2016, това е очаквано от всички. Но ако се случи така, че в последствие бъде елиминиран някой от „омразните“ отбори на Франция или Германия, тогава ще видите какво значи червено-бял празник.

Радко Кръстанов разказва за живота си в Англия на своя блог: radkoinuk.blogspot.co.uk. 

Снимка на емблемата на английския национален отбор: The Laird of Oldham, via Wikimedia Commons

Снимка на английските знамена: Heather R under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.