Историята на тенис турнира Уимбълдън

7474624584_6284de1ee8_z

The Championships, Wimbledon, известен като Уимбълдън, по името на квартала, в който се играе, е най-старият и престижен тенис турнир в света. Тази година Уимбълдън се провежда за 130-ти път.

По традиция:

турнирът е на тревна настилка, която е най-бързата настилка в тениса; участниците в турнира Уимбълдън са облечени в бели екипи и играят с жълти топки; Gentlemen’s Single (мъже индивидуално) и Gentlemen’s Double (мъже двойки) играят, докато единият състезател или отбор спечели три от пет сета от противника си. Жените индивидуално и на двойки играят, докато спечелят два от три сета; публиката яде ягоди със сметана, към които зрителите от Централния корт и корт № 1 добавят шампанско.

Някои интересни факти от историята на турнира:

Първият турнир Уимбълдън се провежда през 1877 г. Първите седем години състезанието е само за мъже по единично. През 1884 г. са въведени състезания за жени по единично и за мъже по двойки. През 1913 г. се провеждат за първи път състезания за жени по двойки и за смесени двойки – мъже и жени. Wimbledon не се е състоял по време на Първата и на Втората световни войни, съответно, между 1915-18 г. и между 1940-45 г. През 1926 г. член на кралското семейство е играл на Уимбълдън за първи и последен път. Бъдещият крал Джордж VI – баща на кралица Елизабет II, тогава все още само херцог на Йорк (Duke of York), решил да се включи в мъжкия турнир на двойки, вместо да заеме мястото си в Кралската ложа на Централния корт. Бъдещият монарх бил победен в три сета. През 1940 г. германски бомби разрушават част от Централния корт. По време на Втората световна война тревните кортове дори са били ползвани за отглеждане на зайци, прасета и кокошки. През 1949 г. американската тенисистка Gertrude Moran скандализирала All England Club със своите „разрошени“ дантелени гащи, които се показвали под тенис-поличката й. Членове на клуба твърдели, че дантелените гащи причинявали вулгарност и грях в тениса, а въпросът за носенето им на кортовете на Уимбълдън – бил обсъден в Парламента През 1985 г. друга американка – Anne White, се появила на корта с бяло трико от ликра, покриващо цялото й тяло. Пак през 1985 г. мълния ударила пресцентъра. Той се намирал в наскоро построена сграда, която струвала 4 млн. паунда. Светкавица паднала и на корта, като от удара се откъртили шест големи парчета мазилка, които се стоварили върху зрителите. През 1996 г. на финала при мъжете на корта се появила полугола жена, препасана само с престилка. Коментаторът на BBC John Barrett казал по този повод: “Никога не съм мислил, че ще се види подобно нещо на Централния корт. Двете момчета не знаеха накъде да гледат.” През 2006 г. Мария Шарапова и Елена Дементиева се оказали в подобна ситуация, когато гол мъж нахлул на корта по време на четвъртфиналния им мач. След като стъпил на корта си събул шортите, но останал по чорапи и маратонки, и започнал да прави кълба през глава. Родената в Чехословакия, сега американска гражданка, Мартина Навратилова е спечелила най-много титли при жените на Wimbledon, общо 9. Уили Реншоу, Пийт Сампрас и Роджър Федерер държат рекорда за най-много титли на Wimbledon, всеки от тях е печелил турнира по седем пъти.

Снимка: Paula Funnell under Creative Commons Licence

Прочетете още Един ден на тенис турнира Wimbledon   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.