Лондонският маратон

13826220485_519e10d274_z

Ежегодният лондонски маратон е проведен за първи път през 1981 г.

Маратонът не е просто проява за бегачи. Това е най-голямата акция в света за набиране на средства за общественополезни дейности, която е включена като такава в книгата за рекордите на Гинес.

Организаторите дават право на участие на много неправителствени организации, които след това предоставят своето право на маратонци, които събират пари за тях.

Например, желаещият да участва в маратона разказва за избраната от него неправителствена организация на колеги, приятели и роднини, и ги убеждава да го подкрепят в маратона като дарят пари.

От началото до сега са събрани 770 милиона паунда като дарения благодарение на Лондонския маратон.

Само професионалните маратонци и тези с високи постижения добиват право да участват в маратона, без да е необходимо да събират средства. На всеки четирима участници, обаче, само един тича без благотворителна цел. През последните години половин милиард паунда са били събрани на London Marathon.

Над милион души са финиширали маратона в Лондон, който е дълъг 42 км и 195 метра. Рекордът за мъже е 2 часа, 3 минути и 5 секунди за мъжете, а за жени 2 часа, 15 минути и 25 секунди. Можете ли да бягате толкова бързо и дълго?

Много от участниците тичат в ексцентрични костюми.

marathon

Миналата година сред участниците в маратона беше Тим Пийк, докато беше... в космоса. Астронавтът Тим Пийк пробяга маратонското разстояние на космическата станция, докато тя кръжеше около Земята със скорост 28 800 км в час. Той постави рекорд в космическите маратони, пробягвайки разстоянието от 42 км върху тренажор за 3 часа и 35 минути.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.