RideLondon – най-голямото колоездачно събитие на Лондон

Този уикенд се провежда RideLondon – най-голямото колоездачно събитие на Лондон. По време на този велосипеден фестивал центърът на Лондон е пълен с колоездачи от цял свят.

За любителите на колоезденето RideLondon e подобно на Уимбълдън за тенесистите и Лондонския маратон за бегачите Ако знаете за турнира Уимбълдън, но не сте чували за RideLondon вериятно това се дължи на факта, че колоезначният турнир се провежда от 2013 г. Въпреки това участници са най-големите звезди на колоезденето, както и хиляди аматьори.

Събитието е празник на колоезденето, което е много популярно сред лондончани. Лондон се бори да стане най-добрият голям град за колоездене с план да има общо 450 километра алеи към 2024 година, за чието строителство се отделят 214 милиона паунда годишно.

Категодиите на състезанията RideLondon са за деца над 13 години, за собственици на велосипеди Бромптън, както и 100 и 45-мили за професионалисти и аматьори. Тези които не желаят да се състезават могат да вземат участие в групово каране на велосипеди в централните части на Лондон.

Други известни колоездачни събития на Лондон са The Tweed Run, чийто участници се обличат в традиционни дрехи от туид и карат ретро велосипеди и Naked Bike Ride през юни, чийто участници са голи.

Отделно вечерна на всеки последен петък на месеца се провежда Critical Mass, в който участниците показват своята подкрепа за подобряване на условията за колоездене като групово минават из улиците на града.

Снимки Garry Knight и DAVID HOLT under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.