Какво предпочитат британците?

Сигурно сте чували българи в Англия да разказват за британците (на този сайт ние също често правим това).

Коментарите обикновено са за специфичните предпочитания и поведение на британците, т.е. как те се различават от нас. Обаче доколко тези коментари са реални и доколко впечатление от ограничения кръг от познати на даден човек?

Много по-реална представа за британците дават проучванията на общественото мнение. Ако искате да научите какво предпочитат да ядат и пият британците, къде пазаруват, какво гледат, харесват и мислят, трябва да следите агенциите, които правят проучвания. С някои от тях ще ви запознаем сега:

YouGov (yougov.co.uk) – ако живеете в Обединеното кралство сигурно сте чували за тази агенция. От нейния сайт може да научите рейтинги по популярност, като този, че за британците принц Хари е вторият най-популярен член на кралското семейство, Гинес е най-популярната бира, Алди е най-популярният супермаркет, а Дейвид Атенбъроу е най-популярният британски телевизионен водещ. В YouGov може да научите мненията по различни актуални теми като дали братанците подкрепят кралицата или Хари и Меган, какво мислят за веганството и дали предпочитат да имат повече пари или повече приятели.

ComRes (comresglobal.com): в момента на този сайт може да намерите проучвания за изборните предпочитания като например, за кого гласуваха британските мюсюлмани на последните избори, както и може да потърсите информация дали е истина, че британските азиатци гласуваха за Брекзит.

Ipsos MORI (ipsos.com): освен как гласуваха британците на изборите, тук има също проучвания на различни теми като отношението на британците към сексуалните посегателства, психичното здраве или правата на човека

Има, разбира се, и други агенции. Целта ни не е да разкажем за всички, а да покажем, че ако наистина се интересувате за британците има къде на научите за тях. Проучванията са на интересни теми, за които и вие може да помислите, а резултатите – любопитни: кой, например, би предположил, че най-популярният за съвременните британци футболен клуб е Барселона.

Ето още няколко тенденции и мнения, които, според нас, отличават британците от българите:

  • Младата шведска екологична активистка Грета Тунберг е на второ място в британската класация на личности, с най-голямо влияние в света през 2019, а увеличеното внимание върху екологията е смятано за най-важното положително развитие на 2019 г.

 

  • Световният политик с най-голямо доверие сред британците е бившият американски политик Обама.

 

  • Най-популярният модел мобилен телефон за британците е Samsung Glaxy S7, а приложение е Google Maps.

 

  • 60% от британците смятат, че шансовете на децата в живота се определят от социално икономическия статус на родителите им, т.е. че британците нямат равни възможности.

 

  • Повечето британци пазаруват дрехи и обувки онлайн.

 

Автор: Бойко Боев 

Снимка: scoobyk9* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.