Нови факти за Лондон

Продължаваме нашата рубрика с факти за живота в Обединеното кралство, така както сме ги научили от британските медии

Понеделник

Следващите избори за кмет на Лондон са на 7 май. Сегашният кмет Садиг Кан се е кандидатирал отново за кмет. Негов конкурент от консервативната партия е Шон Бейли, който беше специален съветник на Дейвид Камерън, докато той беше премиер (Специалните съветници са неформални фигури с голяма власт и ненавиждани от държавните служители, тъй като те имат повече влияние върху премиера от тях – затова те са нарицателни – справка, филма Yes, Prime Minister). На много лондончани вниманието е насочено към Рори Стюърт, бивш депутат от Консервативната партия, който на изборите ще е независим кандидат. Букмейкърите дават преднина на Кан, а Стюърт е на второ място. При проучванията Кан има 45%, а на второ място е Бейли с 23%. (The Week).

Вторник

В Лондон има 40 висши училища и повече от 400 хиляди студенти. Тази година е рекордна по брой на международните студенти, които учат в лондонски университети. Чуждестранните студенти в Лондон са 125 035 (общо в Обединеното кралство – 286 235). Някои университети имат повече чуждестранни студенти отколкото местни (сред тях е и London School of Economics). Най-много чуждестранни студенти идват от Китай, а на второ място са от САЩ. (Standard)

Сряда

Каква е началната надницата на час на работниците в отделните супермаркети в Лондон?

Sainsbury’s - 9.80 паунда на час, Waitrose -10.90, Аldi – 10.35, Lidl – 10.55, Marks&Spencer – 9, Asda – 9.18, Morrisons – 9, Tesco – 9, Iceland - 9.21 (Walesonline.co.uk)

Четвъртък

Харизматичният Джон Беркоу, който беше доскоро председател на Долната камара на Парламента (former Commons speaker) и като такъв грамогласно призоваваше за ред по време на обсъжданията за Брекзит, ще е професор по политика в Royal Holloway, University of London. (Знаете ли, че родът на Беркоу по бащина линия е от Румъния?)

xxx

ЕС назначи своя първи посланик в Обединеното кралство след Брекзит. Това е португалецът Joao Vale de Almeida. Преди това той е бил първият посланик на ЕС в САЩ, както и в ООН.

Петък

Проучване на Института на Ройтърс за журналистически изследвания потвърждава, че британските медии са били за Брекзит. Преди референдума за Брекзит за били 45% от статиите, а за оставане в ЕС – 27%. Вестникът с най-про-Брекзит нагласи е бил Дейли Мейл, следван от Дейли Експрес, Дейли Стар, Сън и Дейли Телеграф. Най-много за оставане в ЕС са писали Дейли Мирър, Гардиън и Файшеншъл Таймс. Таймс е бил най-балансиран по отношение на референдума. Основният аргумент за излизане от ЕС е бил суверенитетът (а не миграцията), а за оставане в ЕС – икономиката.

Събота

През 1841 г. 67% от мъжете в Англия и Уелс и 51% от жените са били грамотни, а през 1891 г. грамотни са 94% при мъжете, и 94% при жените (данни от Музея на Дикенс). Правя сравнение за същия период с България - при създаването на съвременната българска държава през 1878 г. се предполага, че само около 4% от населението е грамотно. Статистическите данни за 1893 г. са следните: грамотни 15.64% от жителите на България, неграмотността е 93.43% при жените и 75.69% при мъжете.

Неделя

Лондонската полиция ще започне да използва технологии за визуално разпознаване на хора в реално време (live facial recognition systems). Тези технологии позволяват хората, които минават през определено място да бъдат разпознавани от машини. Досега Лондон беше известен като столицата на видеокамерите (ССTV), тъй като около половин милион видеокамери по улиците на Лондон записват в реално време минувачите, за да може полицията да се бори с престъпността. Новите технологии ще ограничат личния живот на минувачите, тъй като самоличността им ще бъде установена мигновено, ако те са регистрирани в полицията. Британската полиция разполага с 20 милиона снимки на хора (Wired.co.uk).

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.