Александър Давидов: Как да намерим добър счетоводител във Великобритания

На нашите разходки и събития в Лондон се запознахме с добър счетоводител. Той се казва Александър Давидов. Помолихме го да даде съвети за избор на счетоводител във Великобритания.

Сигурно всички сте забелязали, че социалните медии изобилстват от обяви на хора, предлагащи счетоводни  и всякакви други административни услуги за българите, пребиваващи временно или постоянно във Великобритания. 

Ако се спрете на такъв вариант, за да не бъдете разочаровани от избора си и впоследствие, дори да понесете глоби от HMRC или други още по-неприятни неща, горещо ви препоръчваме да прочетете съветите, описани по-долу:

1. Запознайте с квалификациите на човека, на когото възнамерявате да поверите вашите финанси. Като начало може да разгледате профила му в социалната медия, където е публикувал обявата си. Хората, занимаващи се с такъв вид услуги, почти винаги публикуват професионална информация за себе си – образование, месторабота, стаж и допълнителни квалификации. Имайте предвид, че счетоводната практика във всяка една държава си има своите характерни особености. На нас ви трябва счетоводител, който има практически опит във Великобритания, а не в друга страна.

2. Разпитайте Ваши познати дали са ползвали услугите на въпросния човек - предлагащите счетоводни услуги все пак не са толкова много и някой ваш близък е много вероятно да е имал контакт с въпросния счетоводител. 

3. Вижте дали счетоводителят ви допада като осъществите личен контакт с него или нея по телефона или ако е възможно и лична среща, което е за предпочитане. Счетоводителят ще е важен човек за вас и трябва да му имате доверие като човек.

4. Препоръчвам да изберете счетоводител, който има разнообразен опит с различни институции. Например, подготвен ли е да обжалва дадено решение или глоба, например. 

5. Попитайте какви допълнителни услуги може да ви предложи счетоводителят. Много от моите клиенти имат нужда от професионално написано CV, писмо от счетоводител или откриване на банкова сметка. Един професионален счетоводител е запознат с тези неща. 

6. Последно, но не по значение... Всяко нещо си има цена. Вариант за безплатни услуги, защото били елементарни - няма. Всеки професионалист, независимо от това, с което се занимава, цени своето време, труд и квалификация. Съветът ми е стойте далеч от хора, които ще предложат да ви свършат нещо “ей така”. Имам доста клиенти, обърнали се към мен след получаване на такъв вид „услуги“. Например, техни приятели им правят нещо елементарно като регистрация на самонает. Обаче никои не им разяснява какви са техните задължения и права в тази връзка. И след това започват да идват едни глоби за неподаване на данъчни декларации или за нещо друго. Тогава на тези хора “безплатната” услуга им излиза скъпо заплатена. 

Александър Давидов

Тел. 07939 952432

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.