Важно за новата банкнота от 20 паунда

От февруари 2020 г. в обръщение влиза нова банкнота от 20 паунда. 

 

По решение на централната английска банка – the Bank of England – банкнотата ще изобразява известния английски художник Търнър. 

 

Ще разкажем за изображението, но първо имайте предвид, че сегашните банкноти от 20 паунда, които са най-разпространените в Англия (има 20 билиона от тях), ще продължат да бъдат в употреба.

 

The Bank of England не е посочила засега ден, когато старите банкноти от 20 паунда ще излязат от обръщение, както направи това с новите банкноти от 5 и 10 паунда. 

 

Също имайте предвид, че колекционерите търсят нови банкноти с ниски серийни номера – колкото е по-нисък номерът, толкова е по-стара банкнотата и ценна за колекционерите. 

 

Например, банкнота със сериен номер A01 000004 беше продадена за 16 800 паунда през май 2017 г. 

 

Макар че няма шанс да имате банкнота с първите няколко номера – те обикновено се дават като подарък на важни хора като Кралицата или принц Филип – и следващите начални номера са много ценни.

 

Също ценни са банкнотите с уникални номера като 123456 или 333333. 

 

Затова може да забогатеете като се появят новите банкноти от 20 паунда. Отваряйте си очите! 

 

И докато сте с широко отворени очи, обърнете внимание на Търнър, който е изобразен на новата банкнота. 

 

Търнър е художник от 18-ти и 19-ти век, който става известен със своите пейзажи и морски картини. На новата банкнота от 20 паунда е една от най-известните му картини с кораба Тъмереър (HMS Temeraire), който е участвал в битката при Трафалгар през 1805 г., в която британците побеждават Наполеон.

На картината с известния кораб, Търнър го представя години след битката, на път към мястото, където ще бъде разрушен.

 

На банкнотата ще са думите на Търнър "Light is therefore colour" – “Светлината е следователно цвят” - и подписът на художникът.

 

Търнър завещава всичките си картини на Англия и те могат да бъдат видени на много места, много от тях са показани в галерията Тейт Бритън в Лондон.

 

Новата банкнота от 20 паунда няма да е хартиена, а подобно на новите банкноти от 5 и 10 паунда - ще е от полимер. 

 

Очаква се през 2021 г. в Англия да се появи и нова банкнота от 50 паунда.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.