Важно правило - Не се предреждайте на опашки в Англия

Докато чакам на опашка, реших да разкажа при първа възможност как британците чакат на опашка, защото откривам разлика с опашките в България.

Веднага след като се преместих в Лондон ми направи впечатление, че на спирките в моя квартал хората чакат за автобус, наредени на опашка. Понякога първоначално опашката е невидима, но винаги първите, които са дошли на спирката, се качват първи в автобуса.

С времето научих, че в Англия е много важно да се ориентирам дали има опашка и че от мен се очаква да спазвам търпеливо реда си. Това беше първото важно нещо, което научих за опашките. Преди да кажа и второто, ми се иска да споделя наблюденията на други хора за опашките в Англия.

Антроположката Кейт Фокс, чиято книга Watching the English, ми помагаше да се ориентирам в английските норми на поведение отбелязва, че реденето на опашка олицетворява английското чувство за справедливост.

Ето няколко правила на англичаните за чакане на опашка, които открива антроположката Кейт Фокс:

Правило на недиректното изразяване на неодобрение

Англичаните очакват всеки да спазва реда си на опашка и приемат лично, ако някой не прави това. Повечето англичани обаче няма да изразят директно неодобрението си, ако се прередите. Според Кейт Фокс, на англичаните им липсва увереност или социални умения да покажат яда си. Вместо това те пуфтят с досада или се мръщят или дишат тежко или кипят от основателно възмущение.

(Моето лично наблюдение в Лондон е, че британците не пуфтят на чужденците, които се пререждат, а направо им казват да си чакат реда.)

Правило на параноичната пантомима

Когато англичаните забележат, че някой се готви да ги пререди, те започват да го следят внимателно и застават по-наблизо да човека пред тях на опашката, за да наравят невъзможно пререждането на нахалника.

Правилото за недиректно изразяване на неодобрение

Когато някой ги прережда, англичаните показват възмущението си не само като пуфтят, кашлят или се мусят, но и чрез реплики, които не са насочени към нахалника, но са достатъчно силни, за да ги чуе той или тя. Забележките са иронични: Oh, are we invisible or what! (“Ние май сме невидими?”) или саркастични “Oh, don’t mind me! (“Ама моля, вие сте по-важен или важна от мен!”)

Правилото на невидимата опашка

Дори да не виждате опашка, не мислете, че такава няма за англичаните около вас. Обикновено пред бара в пъба може да ви изглежда, че няма опашка, но и там има опашка, макар че хората не са подредени един зад друг. Затова се огледайте и не се пререждайте.

На една сбирка на български “професионалисти” в Лондон – това е LinkedIn група - ние не можахме да си поръчаме бира на бара, защото “нашите” професионалисти се пререждаха, като че от това зависи живота им, бирата всеки момент ще свърши и те ще умрат от жажда.

Правилото на честната игра

Ако някои трябва да напуснат временно опашката, за да си купят кафе, техният ред не губи. Това е израз на чувството за справедливост на англичаните.

Пишейки за опашките в Англия, се сещам за унгарския хуморист Джордж Микеш (George Mikes), който подобно на Кейт Фокс пише за поведението на англичаните.

Микеш е автор на репликата:

“Дори да е сам, англичанинът формира чинно опашка от един човек.”

И Фокс, и Микеш отбелязват, че опашка англичаните показват в действителност, че държат на справедливостта.

Моето мнение е, че навсякъде хората имат чувство за справедливост, но на много места на опашките няма справедливост.

Долната снимка от английска опашка, на коята се е наредила дори лисица, видях преди дни в Туитър:

Сещам се също за служителка от един от лондонските затвори, която ми разказа, че бъларите в затвора са най-често там за измами. Според нея, те са по-образовани от другите затворници и са попаднали в затвора, защото са искали да забогатеят бързо в Англия.

С други думи, въпросните ни сънародници измамници са се опитвали да се прередят, но местната полиция, прокуратурата и съда не са им позволили това. Мисля, че това е справедливо за всички останали, които чакат на опашката (буквално и фигуративно казано). Благодарение на закона, всички имаме шанс да ни дойде редът.

Това всъщност е второто важно нещо, което открих за опашките в Англия (както и за живота в тази страна) – британците спазват реда в своята държава, живеят в резултат на това по-спокойно отколкото хората, които съм виждал на други места по света, и тези, които са работливи и търпеливи, имат добра възможност за успех, без да нарушават законите.

 

Английски думи и изрази, свързани с опашки: 

To queue – редя се на опашка 

To jump the queue или to barge the queue – пререждам се 

A queue-jumper – човек, който се прережда 

To huff and puff – пухтя и се муся 

To scowl – мръщя се, муся се 

To mutter - мърморя 

To frown upon someone – чумеря се на някого, гледам неодобрително 

A frown – сърдит поглед 

A glare – гневен поглед 

To raise eyebrow – повдигам вежди, за да изразя неодобрение 

A contemptuous look – презрителен поглед 

 

Автор на снимките и текста: Бойко Боев

 

Ако ви харесват текстовете на нашия сайт, направете малко дарение. Ние не искаме да има реклама на сайта, затова нямаме доходи от него. Но имаме разходи. Този месец дойде сметката за хостинга на сайта, затова вашето дарение ще е полезно. Освен това е справедливо читателите да допринасят за усилията ни да направим познат Лондон и културата във Великобритания, както и опита ни с адаптацията в тази страна. 

 

За дарения по банков път:

London Bulgarian Association

Sort Code: 201226

Account # 33784770

 

За дарения по Paypal - натиснете ТУК

 

Сега очакваме с любопитство да споделите и своя опит от реденето на опашки в Англия.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.