Видеоразговор на българи в Лондон за пенсиите в Англия

Споделяме видеозапис от разговор с пенсионен съветник, който представя на българи в Лондон британската пенсионна система и отговаря на техни въпроси как да се погрижат за своите бъдещи доходи като пенсионери. 

Решихме да споделим този запис, защото смятаме, че той ще бъде полезен на други българи. Обаче, за да оцените това, което предстои да видите, (както и нашите усилия), трябва да дам малко информация за идеята за този разговор, за записа му и за участниците в него.

Идеята за разговор с пенсионен съветник дойде на една от разходките на нашата група това лято. Преди да видим известния колеж Хароу, който е дал седем британски министър председатели, включително Чърчил, седнахме за кратка почивка. Тогава до мен дойде една от участничките в разходката и ме попита дали мога да й дам съвет как да се погрижи за бъдещата си пенсия в Англия.

Няколко месеца преди това бях задал същия въпрос на няколко мои колеги британци. Избрах да са по-възрастни от мен, за да съм сигурен, че са си мислили по темата. 

Оказа се, че всички имаха пенсионни съветници. Казаха да си потърся и аз, за предпочитаме близо до вкъщи или офиса, за да не се налага да пътувам дълго за срещи. Съветници се намират на сайта https://www.unbiased.co.uk.

Гледах на https://www.unbiased.co.uk коментарите, който бяха оставили клиенти на съветници, и се обадих на няколко съветника. Накрая избрах за свой съветник Адам. 

Адам бързо организира събирането на пенсионните ми вноски от различни фондове и избирането на подходящ фонд. Освен това ми даде съвет по колко да отделям месечно за пенсия, за да подсигуря живота си като пенсионер в Англия. (Не знам за вас, но аз искам като пенсионер да мога да продължа да пътувам по света!). 

Бях доволен от съветите на Адам. Затова се сетих за него, когато по време на разходката ме попитаха за пенсии. Предложих на останалите членове в групата да организирам разговор с Адам и над 50 човека изявиха интерес.

За да е максимално полезна срещата с Адам, поканих участниците да пратят предварително въпроси до Адам и ги преведох на английски. 

Срещата беше на 11 септември по Зуум. Направихме запис, защото участници, които не можеха да присъстват, помолиха за това.

Записът беше преведен на български от Александър Неделчев, също участник в групата ни за разходки. Благодарение на неговите усилия ще може да следите разговора и на български език.

Със сигурност ви предстои да научите важни неща за пенсиите в Англия.

Искам да завърша със следното пояснение – този запис е за информация, а не за даване на съвети. Информацията е нужна за ориентация в британската пенсионна система. Ние помагаме за ориентацията и не даваме съвети. 

Автор: Бойко Боев

Снимка: EpicTop10.com under Creative Commons Licence.


 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.