Интервю: Аудио книгите, без които не можем

DSC_0122

Сайтът за аудиокниги на български език Audioknigi.bg е създаден преди година от Дениз Герганова и Джони Пенков – двама страстни почитатели на литературата, изкушени от аудио книгите. Джони Пенков няма нужда от представяне, а Дениз Герганова от дълги години живее и работи във Виена – именно там тя се среща за пръв път със специалното преживяване, наречено аудио книга.

Разговаряме с Дениз Герганова за аудио книгите, защото те предоставят възможност на българските мигранти за връзка с българската литература.

Като малки слушахме плочи с приказки. Мисля, че имах две такива плочи. Днес хората слушат записи на цели книги на мобилните си телефони. Аз на своя телефон имам 20-на книги. Следователно, аудиозаписите на литературни произведения са станали по-достъпни. Във Великобритания всеки значим нов роман се появява в аудио версия. Кой слуша аудиокниги по света?

По света аудиокниги слушат много и различни хора, по една или друга причина. Най-често човек открива аудио книгите, когато му се налага да пътува дълго време в колата, автобуса, влака, самолета. Тогава е идеалният момент да запълним времето, докато шофираме, например, и да се потопим в някоя хубава книга, за която така и не откриваме време. Знаете, да седнете и да хванете книгата в ръка, да й отделите половин, един, два часа - в днешно време това е лукс и неслучайно все повече хора не четат, те просто нямат време и това е напълно разбираемо. Аудиокнигите са прекрасни и много "удобни", ако може така да ги наречем, защото могат да се съчетават с други дейности, на всякакви места. Можем да слушаме книга, докато се разхождаме, вършим ежедневна работа вкъщи, разхождаме кучето, спортуваме, пазаруваме, готвим и още куп неща.

С какво е привлекателна аудио литературата за съвременния човек?

Привлекателна е според мен най-вече с актуалността си - на аудио книги излизат най-горещите нови и нашумели заглавия. Ние в Audioknigi.bg също сме с в крак с времето и записваме нови и много успешно заглавия. Привлекателна е и с още нещо - освен нови, могат да се чуят и припомнят и стари златни класики. Много класически произведения се възкресяват, когато биват записани на аудио книга и по този начин много хора посягат към тях. Ние сме записали голяма част от българската класика например.

Аудио литературата е привлекателна и заради, така да се каже, флексибилността си - тя може да се слуша на всякакви устройства, по всяко време, където и да сме. Това е страхотно, нали?

В лондонското метро се виждат много пътници, които слушат подкасти и романи. Какви са данните за аудио пазара в България?

Допреди да стартира нашият проект преди 2 години нямаше никакъв пазар на аудиокниги поради липса на професионални аудиокниги. Ние сме пионери в този бранш и заедно със създаването на продукта създаваме и пазара на аудио книги. За това много разчитаме и на българите живеещи в чужбина, особено в английско говорящия свят, където аудионигите са много добре познат жанр.

Достъпът до български книги е ограничен за българските мигранти по света. Какви възможностите за мигрантите предоставя съществуващият български пазар за аудиокниги?

Пазарът за аудиокниги е според мен изключително ценен именно за българите по света. Те са толкова много и стават все повече всеки ден. Тези хора имат нужда от българската книга и страдат, когато е толкова трудно да се снабдят с нея. От опит знам, че в един момент се отказват и губят връзката си духовно и културно с родината. Чрез аудиокнигите те имат шанса да слушат български книги, да са в час какво излиза, какво се харесва, въобще да живеят литературния живот на България. Те могат изцяло онлайн, през Интернет, за се снабдят с аудиокниги - това става за броени минути. Продуктите са изцяло дигитални, не е необходима доставка и т.н. Процесът за българите в чужбина е изцяло улеснен.

В създаването на аудиозаписите участват актьори. Кои известни български актьори четат книги за записи?

Прекрасни актьори наистина! Това са например Ицко Финци, Стоян Алексиев, Стефан Младенов, Стефан Иванов, Звезделин Минков, Петър Мелтев, Илиана Коджабашева, самият Георги Господинов също влезе в ролята на актьор, прочитайки романа си "Физика на тъгата", който е един от най-скоро записаните. Всички са професионалисти от висока класа, утвърдени имена, които приеха проекта за аудио книгите като кауза и наистина вложиха и влагат душата си във всичко, което правят. И за тях това беше нещо ново - аудиокнигите са нов жанр в България, всички се учехме и се учим заедно, но актьорите стават все по-добри с всеки ден. Истинско удоволствие е да слушаш как Ицко Финци чете Алеко например, Стоян Алексиев - Вазов, Георги Господинов...

Кои известни български писатели четат своите произведения?

Георги Господинов сам прочете големия си роман "Физика на тъгата" и се получи наистина прекрасно. В това авторът сам да прочете творбата си за слушателите има голяма магия, прави целия процес много интимен, камерен.

На аудио книги вече могат да се открият автори като Деян Енев, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Георги Господинов, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Елена Алексиева, Ружа Лазарова, Радостина Ангелова, Богдан Русев, Никол Данева и др. В аудио вариант може да се открие и аудио версия на вестник "Стършел" - хумористичният вестник на България, чийто нов брой се записва всяка седмица. Избор вече има, достатъчно голям, за да може всеки да намери нещо за себе си.

Кои аудиокниги бихте препоръчали на своите приятели и защо?

Бих препоръчала на практика всичко - няма лоша аудио книга, няма нищо, с което да е допуснат компромис, някоя книга да е записана само за "пълнеж". Подборът е изключително внимателен и всяка книга лично се чете от екипа, дори и заглавието да е на пръв поглед непознато.

Няма как да не препоръчам Захари Карабашлиев, Алек Попов, Георги Господинов - те са добре познати и на чуждите книжни пазари, превеждани и т.н. Деян Енев е прекрасен автор, Елена Алексиева, Богдан Русев и Никол Данева пък присъстват при нас с криминални неща. Михаил Вешим е хуморист от класа, наистина удоволствие е да се чете. Класиката няма нужда от представяне, на аудио книга се откриват Вазов, Алеко, Елин Пелин, Йордан Йовков, поезия от Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков, Гео Милев, Вапцаров и мн. др. Прекрасен начин да запознаем децата с българската класика, това е особено валидно за живеещите в чужбина, за които това може да е много трудно, да не кажа невъзможно.

Как българските мигранти във Великобритания могат да си закупят български аудио книги?

Много лесно и просто е - сайтът се казва Audioknigi.bg. Всичко става през него - необходима е лесна регистрация, след това книгата се закупува и се избира удобен метод за плащане. След броени минути книгата вече е налична за сваляне на mp3 файлове в профила на купувача. След като я има като mp3-ки, той може да я качва на всякакви мобилни устройства, компютър, таблет и т.н. Може да я запише на флашка или диск и да я слуша в колата. Всички продукти са изцяло дигитални, за да бъде максимално улеснена цялата процедура, да се избегне доставка, пътуване на продукта и т.н. А и дисковете вече са така да се каже "отживелица", всичко се пренася изцяло и само в онлайн пространството. Това е... просто и удобно е. Оттук нататък на слушателите им остава само да се насладят на аудио книгата си...

Разгледайте и поръчайте аудиокниги от сайта Audioknigi.bg

Прочетете впечатленията на Дениз Герганова от Лондон: Лондон не е Европа

Знаете ли, че в Лондон има клуб на българската книга? Всеки месец членовете обсъждат една книга от български автор и избират книга за четене през следващия месец. За повече информация и записване, пишете имейл на bulgariansinlondon@gmail.com.

‪Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.