Как да пътувате най-евтино с обществения транспорт в Лондон?

oyster (1)

Транспортът в Лондон е много добре уреден, бърз, удобен и скъп. Може ли да изберете по-евтин начин за пътуване и да намалите разходите си?

Препоръчително е да имате Oystercard – магнитна карта за пътуване в обществения транспорт на Лондон или да притежавате безконтактна (contactless) дебитна или кредитна карта. Цените за пътуванията в Лондон са по-високи, ако пътувате в час пик. Най-натоварените часове са от понеделник до петък, от 6.30 до 9.30 и от 16.00 до 19.00 ч. Дневният лимит се формира от 4.30 часа сутрин до 4.29 часа на следващия ден. Когато общата стойност на всички пътувания достигне лимита за съответната зона, до която пътувате, не се взимат повече пари от картата ви, без значение колко пътувания ще направите. Не си купувайте еднодневна карта. Тя винаги излиза по-скъпо, отколкото, ако ползвате Oystercard или безконтактна карта. Например, през 2016 г. дневният лимит за пътуване в 1 и 2 зона е £6.50, а дневната карта за същите зони струва £12.10. Пътуването с автобус е най-евтино, но и най-бавно. Всяко качване струва £1.50, а дневният лимит е £ 4.40, без значение къде и колко дълго пътувате. Седмичната карта само за автобус струва £21.20. Всички видове карти могат да се ползват в автобусите.

Безконтактна карта или Oystercard да изберем?

За да си купите Oystercard трябва да платите £5. Първоначалната инвестиция е с цел да се покрият разходите за производството на картата, а и за да ангажира притежателите й да я пазят. Ако решите да я върнете, £5 ще ви бъдат възстановени. Оказва се, че след въвеждането на безконтактните карти като валидно средство за пътуване в лондонския транспорт, компанията Transport for London притежава 83 млн. паунда депозит от парите, останали в Oystercard на пътниците, които вече не ги ползват. Приемат се само безконтактни карти, издадени във Великобритания - Visa, MasterCard, Maestro или American Express. Двете карти позволяват да преминавате през преградите на спирките само с докосване на картата ви до четящото устройство. Безконтактните карти имат предимствата на Oystercard. Безконтактните карти не изискват зареждане, съответно, не отделяте време, за да зареждате картата си за пътуване, както се постъпва с Oystercard. Двете карти предлагат по-ниски цени, в сравнение със закупен хартиен билет за еднократно пътуване. Ако ползвате една и съща безконтактна карта системата може да изчисли седмичния лимит, над който не ви тегли пари от картата. Предимство, което нямате при Oystercard. Освен, ако инвестирате предварително цялата сума за седмична карта. От сайта на обществения транспорт на Лондон може да научите каква е стойността на пътуването в различните зони. Важно е да се знае, че седмичният лимит се изчислява от 4.30 часа сутринта в понеделник и важи до 4.29 часа на следващия понеделник. Съответно, системата ще отчете всички пътувания с вашата безконтактната карта от понеделник до понеделник. Ако ще пътувате от друг ден на седмицата, по-добре да си купете седмична карта със своя Oystercard. Ако пътувате с Oystercard на принципа: Pay As You Go (захранвате картата с определена сума и от нея системата тегли, когато пътувате) избягвайте да ползвате транспорт в пиковите часове, защото тарифата е най-висока.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.