Как да пътувате по-евтино с британските влакове

Наскоро пътувахме с влак от Лондон до Чичестър на много изгодна цена. Редовната цена за двама човека в двете посоки беше 80 паунда. Ние платихме 35. 

Реших да споделя как може да си купите евтини билети за британските влакове, които сравнени с тези на континента, са много скъпи.

Вариант 1: закупуване на билетите много преди пътуването. Обикновено билетите се пускат за продажба 12 седмици по-рано от датата на пътуването, но и има и изключения – например 24 седмици.

Освен от сайтовете на ж.п. компаниите – във Великобритания ж.п. транспортът е приватизиран и услугите се предоставят от различни компании – още по-евтини билети предварително могат да се купят от сайта megatrain.com.

Вариантът за предварителната продажба на билети не е много практичен за хора, които не могат да планират живота си и пътуванията си седмици напред.

Вариант 2: избор на по-бавен влак. Понякога по-бавният влак означава, че ще пристигнете с половин час по-късно от бързия, но пък може понякога да спестите с него между 50 и 100 паунда.

Вариант 3: пътуване в ненатоварено време (off-peak). Трябва да имате предвид, че британските влакове се движат в три периода – натоварен (peak), ненатоварен (off-peak) и спокоен (super off-peak). Билетите за последните два периода обаче не са изключително изгодни – например, те са по-скъпи от билети, купени седмици преди това.

Вариант 4: ж.п. карта. Този вариант е подходящ за хора, които ползват влак всеки ден. Картите не са само за една година (тези карти са известни като rail cards), а може и за седмица или месец (тези са season tickets). 

Вариант 5 и 6: Това са нашите варианти – с тях си купихме много изгодно билети от Лондон до Чичестър. 

Най-напред, си купихме карта за намаление за двама пътника. Тази карта се казва two together card и дава намаление за пътуване на двама човека - поименно и със снимки. Тя е за цяла година, струва 30 паунда и може да бъде купена тук https://www.twotogether-railcard.co.uk. Това е вариант 5.

После, разделихме пътуванията (това се казва split your ticket). Вместо един билет за директно пътуване от Лондон до Чичестър, си купихме два – от Лондон до Гетуик и от Гетуик до Чичестър. Това не ни забави въобще защото влакът от Лондон до Чичестър минава през Гетуик. Разделеното пътуване може да направите на този сайт splitticketing.co.uk. Това е вариант 6.

Значи, ние съчетахме варианти 5 и 6 и се сдобихме с много евтини билети за пътуването ни. 

Накрая, може да са скъпи британските влакове, но са бързи и е приятно да се пътува в тях. Затова ги предпочитаме за пътувания извън Лондон.

Приятно пътуване с влак! Споделете сега вие, ако знаете, друг легален начин за по-евтино пътуване с влак във Великобритания.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.