Как най-евтино да разгледате Лондон

Thames (1)
Ако сте решили да посетите Лондон и се нуждаете от съвети, ето няколко на първо време:

Как да спестите пари за нощуване?

Вместо хотел, изберете хостел: 

Meininger Generator Safestay Palmers Lodge 

Стая или цял апартамент също е много добра идея.

Royal Theatre

Как да си купите евтини билети за мюзикъл или театър в Лондон?

Проверете билетите за театър и едва после си купете билет за самолет. Ако предварително си купите билет по интернет за театър/мюзикъл той ще бъде наполовина по-евтин, а може и повече. Може да проверите цените на някой от тези сайтове: LastMinute.com или GetIntoLondonTheatre.com.

Ако вече сте в Лондон, може да намерите по-евтини билети на павилиона на Leicester Square с надпис: TKTS booth. И още информация, свързана със закупуване на билети.

Най-добре проверете къде се намира театъра и се разходете дотам. Билетите от касата на театъра би трябвало да са най-изгодни.

Globe Theatre

Пресъздаденият по планове от 17 век театър на Шекспир - Globe Theatre има представления под открито небе от месец май до септември. Билети за Шекспировите постановки могат да бъдат намерени по интернет и само за £5.

Цените на билетите в Royal Court Theatre са £10 в понеделник.

Как да пътувате евтино в Лондон?

Първото нещо, което трябва да направите, когато пристигнете в Лондон е да си купите Oyster Card. Така се нарича пластмасовата карта с чип, с която ще пътувате по-евтино. Купува се от касата на летището или от по-големите спирки на обществения транспорт. Струва £5 и когато решите, може да я върнете и да получите парите си обратно. С Oyster Card пътуване в зона 1 на лондонския обществен транспорт струва £2.40, но ако решите да си купите хартиен билет, тогава същото пътуване ще ви излезе £4.90. Повече за цената на пътуването в различните зони може да намерите на сайта на лондонския транспорт, оттам може да си купите предварително и Oyster Card.

Едната възможност за по-евтино пътуване е да си купите карта за 7 дни, няма за по-малко от седмица или да добавите в Oyster Card-а си сума от £10 – тя ще ви стигне за един ден, ако не пътувате много далеч от центъра.

В Лондон може да се пътува и с безконтактна карта, но трябва да е издадена от британска банка.

Свалете си приложение за лондонския транспорт, ще спестите време. 

TFL Citymapper

Оттук може да изтеглите карта на всеки вид транспорт, който ви интересува.

retro bus

Как най-евтино да пътувате от летището до Лондон?

Лондон се обслужва от 5 летища – Heathrow (LHR), Gatwick (LGW), Luton (LTN), Stansted (STN) and City (LCY).

Ако летите до Heathrow, най-добре е да ползвате Piccadilly Line (тъмно синята линия на метрото), за да стигнете до Централен Лондон, отнема около 45-50 минути и струва £3.10. Ако изберете Heathrow Express, само в едната посока ще платите £24.40.

Ако кацате на Gatwick и искате да спестите пари, вземете редовен влак до London Victoria, а не Gatwick Express. От Gatwick може да си купите Oyster Card и да я ползвате. Пътуването ви ще струва £6.20

С влак, който е част от лондонския обществен транспорт може да пътувате от Luton Airport. Влакът се взима от спирка Luton Airport Parkway Station, до която трябва да пътувате 10 минути с автобус, който ще ви чака пред летището. Билетът за автобуса струва £1.60 или £2.70, ако е отиване и връщане.

Stansted Airport е най-далече от Централен Лондон. Оттам може да се придвижите с влак и след него да вземете метро или да вземете Stansted Express за 47 минути.

От всички летища до Централен Лондон пътуват автобуси на различни компании. Една от тях е National Express, друга е easyBus. Ако си купите билета предварително по интернет, ще бъде по-евтин.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.