Как успешно да се оплаквате във Великобритания?

complaint
 

Не е ясно дали чувството за хумор или умението да се оплакват е водещата национална черта на британците.

Не става дума за българското мрънкане. Нали се сещате, да си все недоволен, ама пасивно. . .

Когато британците са недоволни, те изразят това като подават жалби.

“Има ли смисъл?”, си казваме, когато някой ни съветва да се оплакваме в България. Във Великобритания има смисъл. Ако не сте пробвали, трябва да се оплачете и да видите какво ще стане.

Тъй като много британци подават жалби, оплакванията са добре изследвани и анализирани от изследователите на британското поведение. В интернет може да намерите съвети как най-ефективно да се оплачете. Едва ли не всяка институция обяснява това.

У британците все още съществува вътрешно чувство за справедливост и желание у повечето хора да видят, че тези, които страдат от несправедливост, получават накрая справедливост. Затова е лесно да се получи възмездие. Понеже в България не сме свикнали на това, откритието, че е лесно човек да получи възмездие, е неочаквано приятно.

Важното е, разбира се, да знаете как да се оплаквате. Може да видите как това правят англичаните в известния скеч с умрелия папагал от шоуто на "Монти Пайтън":

Както става ясно от скеча, няколко принципа се отнасят до оплакването във Великобритания:

Не е нужно да имате адвокат. Не трябва да се предавате. Трябва да обяснявате – оплакване без обяснение е безсмислено. От оплакването винаги има полза – най-малкото ще ви обърнат внимание и ще ви се извинят. В повечето случаи ще си получите парите обратно. Понякога дори ще ви обезщетят.

Ако не вярвате, пробвайте.

А ако искате да станете наистина добри в оплакванията, препоръчваната книга по въпроса е How to Complain на Mel Stein. Може да си я купите в Амазон. Тъй като всеки я има, ще я намерите за няколко пенса. Заслужава си.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.