Как успешно да се оплаквате във Великобритания?

complaint
 

Не е ясно дали чувството за хумор или умението да се оплакват е водещата национална черта на британците.

Не става дума за българското мрънкане. Нали се сещате, да си все недоволен, ама пасивно. . .

Когато британците са недоволни, те изразят това като подават жалби.

“Има ли смисъл?”, си казваме, когато някой ни съветва да се оплакваме в България. Във Великобритания има смисъл. Ако не сте пробвали, трябва да се оплачете и да видите какво ще стане.

Тъй като много британци подават жалби, оплакванията са добре изследвани и анализирани от изследователите на британското поведение. В интернет може да намерите съвети как най-ефективно да се оплачете. Едва ли не всяка институция обяснява това.

У британците все още съществува вътрешно чувство за справедливост и желание у повечето хора да видят, че тези, които страдат от несправедливост, получават накрая справедливост. Затова е лесно да се получи възмездие. Понеже в България не сме свикнали на това, откритието, че е лесно човек да получи възмездие, е неочаквано приятно.

Важното е, разбира се, да знаете как да се оплаквате. Може да видите как това правят англичаните в известния скеч с умрелия папагал от шоуто на "Монти Пайтън":

 

Както става ясно от скеча, няколко принципа се отнасят до оплакването във Великобритания:

Не е нужно да имате адвокат. Не трябва да се предавате. Трябва да обяснявате – оплакване без обяснение е безсмислено. От оплакването винаги има полза – най-малкото ще ви обърнат внимание и ще ви се извинят. В повечето случаи ще си получите парите обратно. Понякога дори ще ви обезщетят.

Ако не вярвате, пробвайте.

А ако искате да станете наистина добри в оплакванията, препоръчваната книга по въпроса е How to Complain на Mel Stein. Може да си я купите в Амазон. Заслужава си.

Споделете вашия опит от оплакване във Великобритания на страницата ни във фейсбук.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.