Най-бързият транспорт в Лондон

IMG_2633

Най-бързият транспорт в центъра на Лондон е велосипедният. В най-големия трафик на деня 4 мили в централната част на града се минават на колело за около 22 минути, а с кола за около 40. Затова около 500 полицаи патрулират на велосипеди в центъра на Лондон, а службите за спешна медицинска помощ включват парамедици на колела.

Карането на велосипед в Лондон от години е политически въпрос. Бившият кмет Boris Johnson, който беше показван често да ходи на работа с колело, е автор на специален документ - визия за карането на велосипед в Лондон. За реализацията на неговата стратегия бяха отделени 913 милиона паунда за следващите десет години. Тези пари отиват за приспособяването на съществуващите пътища за велосипеди. Отделно, три лондонски района - Enfield, Kingston и Waltham Forest се превръщат в "мини-Холандии" по отношение на велосипедите, тъй като в тях се изграждат специални велоалеи.

Лондон е водещ град в предоставянето на велосипеди под наем. От 2010 г. всеки може да наеме велосипед в центъра на града. Днес 196 000 души правят това, като използват някои от 11 000 велосипеда, разположени в 18 500 паркинга за колела под наем в града.

Велосипедът на снимката е от около 1890 г. Видяхме го в лондонския Motocycle Museum в квартал Greenford, където могат да бъдат видени над 170 мотоциклета, включително Ormonde от 1902 г. и над 50 различни модела на британския Triumph.

В петък, 10 юни, ще посетим концерта на българския музикант Иво Върбанов и неговата съпруга, също пианистка. Преди концерта ще се срещнем пред паметника на Уинстън Чърчил до Парламента, за да ви разкажем за района и да отидем заедно към концертната зала. Ако искате да си купите билети за концерта, пишете ни на имейла: bulgariansinlondon@gmail.com. Ето поканата.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.