Най-бързият транспорт в Лондон

IMG_2633

Най-бързият транспорт в центъра на Лондон е велосипедният. В най-големия трафик на деня 4 мили в централната част на града се минават на колело за около 22 минути, а с кола за около 40. Затова около 500 полицаи патрулират на велосипеди в центъра на Лондон, а службите за спешна медицинска помощ включват парамедици на колела.

Карането на велосипед в Лондон от години е политически въпрос. Бившият кмет Boris Johnson, който беше показван често да ходи на работа с колело, е автор на специален документ - визия за карането на велосипед в Лондон. За реализацията на неговата стратегия бяха отделени 913 милиона паунда за следващите десет години. Тези пари отиват за приспособяването на съществуващите пътища за велосипеди. Отделно, три лондонски района - Enfield, Kingston и Waltham Forest се превръщат в "мини-Холандии" по отношение на велосипедите, тъй като в тях се изграждат специални велоалеи.

Лондон е водещ град в предоставянето на велосипеди под наем. От 2010 г. всеки може да наеме велосипед в центъра на града. Днес 196 000 души правят това, като използват някои от 11 000 велосипеда, разположени в 18 500 паркинга за колела под наем в града.

Велосипедът на снимката е от около 1890 г. Видяхме го в лондонския Motocycle Museum в квартал Greenford, където могат да бъдат видени над 170 мотоциклета, включително Ormonde от 1902 г. и над 50 различни модела на британския Triumph.

В петък, 10 юни, ще посетим концерта на българския музикант Иво Върбанов и неговата съпруга, също пианистка. Преди концерта ще се срещнем пред паметника на Уинстън Чърчил до Парламента, за да ви разкажем за района и да отидем заедно към концертната зала. Ако искате да си купите билети за концерта, пишете ни на имейла: bulgariansinlondon@gmail.com. Ето поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.