С градски автобус из Лондон

IMG_5640

Най-евтиният транспорт в Лондон е автобусният. Той е и удобен в повечето часове на деня и за разлика от България лондончани го използват масово.

Цената на автобусния билет е £1.50, ако пътувате с Visitor Oyster card, Oyster card или с безконтактна кредитна или дебитна карта. Хартиените билети са много по-скъпи.

Ако пътувате с втори автобус в рамките на един час, след като сте платили за първото пътуване, няма да плащате за второто.

Независимо колко пъти сте пътували с автобус в рамките на един ден, дневният максимален размер на пътуването е £4.50, което значи че няма да ви бъдат взети от картата повече пари от тази сума.

За туристите, ако се возите на втория етаж, изчакайте автобусът да спре преди да слезете. В шофьорската кабина има монитори, от които шофьорът разбира, че ще слизате и ще ви изчака. Тоест, няма вероятност да тръгне преди да сте слезли от втория етаж. Ако слизате от втория етаж, докато автобусът е в движение, рискувате да паднете. Затова шофьорът няма да има вина.

Возенето прави на втория етаж на двуетажните автобуси е забранено. Това е от съображение за сигурност и е свързано с центъра на тежестта на автобуса, който се измества в зависимост къде са пътниците. За да не стигне до преобръщане при завои, пътниците на втория етаж на автобуса трябва да са седнали.

Ето най-добрите автобусни линии на градския транспорт за разглеждане на Лондон:

Номер 11: това е най-известната линия за “автобусни туристи” – с нея добивате впечатление как изглеждат улиците на богатите Chelsea и Belgravia, а после минавате покрай Парламента, Westminster Cathedral и Big Ben. След това са внушителните правителствени сгради на Whitehall, величествения Strand, минавате покрай Royal Courts of Justice и по старата Fleet Street влизате в Ситито, където виждате St Paul’s Cathedral и Bank of England. Накрая може да слезете на Liverpool Street и да повървите до Shoreditch, ако искате да видите къде пазаруват, забавляват се и живеят модерните млади англичани.

Номер 74: автобус от тази линия може да вземете от Natural History Museum или Victoria and Albert Museum в South Kensington. Ще минете покрай луксозния магазин Harrods и зелените полета на Hyde Park, после ще се озовете на Baker Street, известна с музеите на Madame Tussauds и на Sherlock Holmes.

Номер 9: ако искате да се повозите на стар лондонски Routemaster, вземете линия 9. С него ще видите магазините на Kensington High Street, която харесваме повече от Oxford Street, Kensington Palace, където е живяла принцеса Даяна, после кръглата сграда на Royal Albert Hall, Natural History Museum и Victoria and Albert Museum в South Kensington, известния луксозен магазин Harrods, зелените поля на Hyde Park, хотел Ritz, в който почина Маргарет Тачър, и ще стигнете до Piccadilly Circus и Trafalgar Square с колоната на адмирал Нелсън. Крайната спирка е Somerset House.

Номер RV1: качете се на автобус от тази линия на Covent Garden, ако искате да видите London Tower и Tower Bridge. Ще минете през Waterloo Bridge, където е било извършено покушението срещу писателя Георги Марков, после през South Bank и London Eye, Royal Festival Hall, London Bridge, ще видите City Hall, където работи кметът Sadiq Khan, преди да стигне до Tower Bridge.

Номер 24: тази линия е подходяща за тези, които са били в Camden Town и след като са се уморили от алтернативна мода или преяли с храна от цял свят искат да продължат към центъра, седнали до прозорец, от който се вижда Лондон. Номер 24 ще ви закара до Leicester Square и ще мине през Trafalgar Square, Downing Street, където живее министър-председателят, а след това - Parliament Square, Westminster Abbey и сградата на Парламента с Big Ben. Крайната ви спирка може да е Victoria Station.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.