С градски автобус из Лондон

IMG_5640

Най-евтиният транспорт в Лондон е автобусният. Той е и удобен в повечето часове на деня и за разлика от България лондончани го използват масово.

Цената на автобусния билет е £1.50, ако пътувате с Visitor Oyster card, Oyster card или с безконтактна кредитна или дебитна карта. Хартиените билети са много по-скъпи.

Ако пътувате с втори автобус в рамките на един час, след като сте платили за първото пътуване, няма да плащате за второто.

Независимо колко пъти сте пътували с автобус в рамките на един ден, дневният максимален размер на пътуването е £4.50, което значи че няма да ви бъдат взети от картата повече пари от тази сума.

За туристите, ако се возите на втория етаж, изчакайте автобусът да спре преди да слезете. В шофьорската кабина има монитори, от които шофьорът разбира, че ще слизате и ще ви изчака. Тоест, няма вероятност да тръгне преди да сте слезли от втория етаж. Ако слизате от втория етаж, докато автобусът е в движение, рискувате да паднете. Затова шофьорът няма да има вина.

Возенето прави на втория етаж на двуетажните автобуси е забранено. Това е от съображение за сигурност и е свързано с центъра на тежестта на автобуса, който се измества в зависимост къде са пътниците. За да не стигне до преобръщане при завои, пътниците на втория етаж на автобуса трябва да са седнали.

Ето най-добрите автобусни линии на градския транспорт за разглеждане на Лондон:

Номер 11: това е най-известната линия за “автобусни туристи” – с нея добивате впечатление как изглеждат улиците на богатите Chelsea и Belgravia, а после минавате покрай Парламента, Westminster Cathedral и Big Ben. След това са внушителните правителствени сгради на Whitehall, величествения Strand, минавате покрай Royal Courts of Justice и по старата Fleet Street влизате в Ситито, където виждате St Paul’s Cathedral и Bank of England. Накрая може да слезете на Liverpool Street и да повървите до Shoreditch, ако искате да видите къде пазаруват, забавляват се и живеят модерните млади англичани.

Номер 74: автобус от тази линия може да вземете от Natural History Museum или Victoria and Albert Museum в South Kensington. Ще минете покрай луксозния магазин Harrods и зелените полета на Hyde Park, после ще се озовете на Baker Street, известна с музеите на Madame Tussauds и на Sherlock Holmes.

Номер 9: ако искате да се повозите на стар лондонски Routemaster, вземете линия 9. С него ще видите магазините на Kensington High Street, която харесваме повече от Oxford Street, Kensington Palace, където е живяла принцеса Даяна, после кръглата сграда на Royal Albert Hall, Natural History Museum и Victoria and Albert Museum в South Kensington, известния луксозен магазин Harrods, зелените поля на Hyde Park, хотел Ritz, в който почина Маргарет Тачър, и ще стигнете до Piccadilly Circus и Trafalgar Square с колоната на адмирал Нелсън. Крайната спирка е Somerset House.

Номер RV1: качете се на автобус от тази линия на Covent Garden, ако искате да видите London Tower и Tower Bridge. Ще минете през Waterloo Bridge, където е било извършено покушението срещу писателя Георги Марков, после през South Bank и London Eye, Royal Festival Hall, London Bridge, ще видите City Hall, където работи кметът Sadiq Khan, преди да стигне до Tower Bridge.

Номер 24: тази линия е подходяща за тези, които са били в Camden Town и след като са се уморили от алтернативна мода или преяли с храна от цял свят искат да продължат към центъра, седнали до прозорец, от който се вижда Лондон. Номер 24 ще ви закара до Leicester Square и ще мине през Trafalgar Square, Downing Street, където живее министър-председателят, а след това - Parliament Square, Westminster Abbey и сградата на Парламента с Big Ben. Крайната ви спирка може да е Victoria Station.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.