12 полезни съвета за здравната помощ във Великобритания

24178893815_77a3e76093_h

Като граждани на ЕС българите, които живеят постоянно във Великобритания, имат право на достъп до британската здравната система.

Британската здравна система се управлява от Националната здравна служба (National Health Service (NHS).

NHS e създадена през 1948 г., значи е на близо 70 години - и е публично финансирана, за да осигури безплатни медицински грижи на всеки, независимо от финансовото му състояние.

NHS е най-големият работодател във Великобритания, в който работят около 1 милион и 600 хиляди души. Тя е 5-тият по големина работодател в света след американското Министерство на отбраната, армията на Китай, американската верига магазини Wal-Mart и Макдоналдс.

Здравните услуги във Великобритания не работят като българските. Ето няколко полезни съвета:

Има само два начина за достъп до обществените здравни услуги във Великобритания. Първият начин е чрез вашия местен лекар (GP) или зъболекар. Другият начин е чрез службата за бърза и неотложна помощ (Accident and Emergency Unit (A&E)) в местната ви болница. Най-добрият начин за намиране на добър лекар и добър зъболекар е да се доверите на техните пациенти. За да се регистрирате при GP ще ви е необходим документ за самоличност, както и удостоверение за адрес (например сметка за ток с вашето име). За леки заболявания може да се обърнете към фармацевт. Кварталните фармацевти във Великобритания дават полезна информация за лечение на леки заболявания (настинка). Затова е добре да знаете коя аптека в квартала ви кога работи извън обичайното работно време. Общопрактикуващ лекар (GP) ще ви прегледа след уговорена среща. Обикновено срещата е същия ден, ако се обадите на GP-то си към 8 часа сутринта. GP-тата решават дали да получите други услуги от NHS, както и колко бързо да ги получите. Може да чакате месеци за среща със специалист, ако не е спешен случаят! (Ако не искате да чакате, може да си платите за частен преглед!) За рецепти се плаща около 8 паунда, но за лица под 16 години и над 60 г. осъществяването на рецептите е безплатно. За здравословни случаи, които не са спешни, в извънработно време или когато не можете да посетите вашия GP по някаква причина, се свържете с NHS чрез телефон 111. По телефона ще ви дадат съвет дали сами да се лекувате и как да посетите GP, клиника без записване или спешно отделение. Съществуват клиники без записване (Walk in Centre). Те работят денонощно през цялата седмица за незабавно лечение на малки наранявания или ако внезапно се почувствате зле. В тях ще получите грижи на място и/или ще ви посъветват да отидете в спешно отделение (A&E) или при GP. В Спешните отделения (Accident and Emergency - A&E) в болниците грижи се получават веднага. При спешност в спешните отделения могат да получат безплатно грижи и българи, които са временно във Великобритания (туристи, по работа или на гости). Ако не можете да шофирате до Спешното отделение на най-близката ви болници и се нуждаете от линейка, трябва да се обадите на телефон 999. Това е номерът за спешна помощ.

Надяваме се тази информация да ви е полезна. Споделете я с вашите познати във Фейсбук. Трябва да си помагаме взаимно. Особено, когато сме чужденци! :)* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.