5 трика за по-бързо пътуване с метрото в Лондон

Tube Elevator

Метрото в Лондон създава най-големи проблеми в пиковите часове, когато влаковете и ескалаторите за препълнени с хора. Следните изпитани трикове биха ви спестили блъскане и време. Освен това ще ви подобрят самочувствието, заради усещането, че сте по-умни от останалите пътници:

Докато чакате влака, помислете кой вагон е най-близо до изхода на вашата спирка. Ако се качите в най-близките до изхода вагони, ще изпреварите останалите пътници при излизането и няма да се наложи да се блъскате с тях. (Tube Exit е приложение за мобилни телефони, което помага за целта. Задавате спирката и получавате вагона, на който да се качите, за да слезете най-близо до изхода.)

За да успеете да влезете във вагона на задръстена от пътници платформа е важно да знаете на кое място ще се озове вратата на идващия влак и да чакате неговото идване там. Как ще познаете мястото? Ще го откриете на земята. Жълтата боя на платформата е изтъркана повече на местата, на които стъпват качващите и слизащите пътници от вагоните. Пред по-изтърканите места трябва да чакате влака.

Не винаги метрото е най-бързият транспорт. Понякога ще загубите много време само, за да стигнете по дългите коридори или ескалатори до влака или обратно. Помислете дали няма да е по-бързо вместо това да пътувате с автобус. Например, спирката на Waterloo е известна с това, че отнема 10-15 минути само за придвижване до влака от изхода. ИЗБЯГВАЙТЕ Waterloo, ако бързате. Ако трябва да вземете влак от там, помислете дали влакът не спира на Vauxhall – тази гара е малка и по-бързо ще стигнете до перона.

Никога не разчитайте на картата на метрото за определяне на разстоянията между спирките. Целта на картата на метрото е да покаже коя спирка след коя е, а не разстоянието между тях. Например, Covent Garden и Leicester Square са една до друга, макар на картата да са далеч. Спирките на Blackfriars и St Paul’s са също много близо една до друга. Обратно, Lancaster Gate и Paddington са доста далеч, а на картата са близо.

Накрая, макар че във Лондон човек може да разчита на пътни знаци, следването на знаците в метрото може да ви забави на някои станции. Причината е, че официалният път между две линии не е най-бързият. Например, на станцията Green Park най-бързо ще смените влак от линията Jubilee с влак от линията Piccadilly, ако се качите с ескалаторите до касите на повърхността и оттам слезете надолу, вместо да следвате кръговия тунел, както показват знаците за смяна на линиите. На станция Victoria ще избегнете задръстването в пиковите часове за влаковете по линия Victoria, ако се упътите към District Line. Като слезете на перона на District Line, тръгнете към Victoria Line, следвайки знаците. Така не само ще изпреварите останалите пътници, но и ще се озовете на непретъпканата част от перона на влака от Victoria Line.

Ние създадохме този сайт, за да направим позната британската култура на българите, особено тези във Великобритания. Направете и вие нещо - този път за популяризирането на българската култура сред лондончани. Ние организираме събитие за 24 май в Лондон, за което разказваме по-долу, и се нуждаем от дарения от вас. 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.