Впечатляващи факти за река Темза

Темза е дълга 346 км и е най-дългата река в Англия, като преминава през острова от запад до изток, разделяйки южна от средна Англия (Middle England)

По продължението на реката са направени 45 шлюза (locks), чрез които водата в края е 110 метра по-ниско от началото.

Темза има около 180 острова (наречени eyot (или islet)). До някои острови се достига по мостове, част от които са само за пешеходци. 30 от островите са населени.

Темза е плавателна за кораби в района на Лондон и дава водата на града и "подслонява" много лондончани, които живеят в лодки.

Днес Лондон има една от най-чистите градски реки в света и покрай нея могат да бъдат видени рибари, които ловят 125 вида риби, включително сьомга (salmon) и пъстърва (trout).

Около 10 000 души участват всяка година в плувни състезания в Темза днес.

Крале и кралици са били родени, отраснали и живели покрай Темза, тъй като на брега й се намират Hampton Court (дворецът Хамптън), The Palace of Placentia (Гринуичкия дворец), както и най-големият населен замък в света днес - The Windsor Castle (Уиндзорския замък).

Темза минава и покрай Оксфорд, където е построен първият университет в Англия, както и покрай най-известната ботаническа градина в света - Kew Gardens, и бащата на парламентите - британския парламент в Уестминстър.

Темза е свързана с миналото на Англия. Днес индуси и сикхи се борят за разрешение за ритуално посипване в реката на праха на своите починали роднини. След като през 2004 г. е намерено тайно индуско светилище до Battersea, се предполага, че подобни ритуали се извършват нелегално в Темза.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.