Защо днес Темза не замръзва

Никой от нас не е виждал Темза замръзнала. Но знаете ли, че в миналото Темза е замръзвала?

Първото документирано сведение за заледена Темза е по римско време - от 250 г. от новата ера. През 1410 г. по леда над Темза са минавали волски коли в продължение на 14 седмици.

Когато Темза замръзвала, лондончани правели панаири върху леда (Frost Fairs). Явно ледената река въодушевявала хората, след като през 1683 г. за присъстващите на панаира бил изпечен върху леда цял вол, който след това те изяли.

През 19 век по време на Индустриалната революция в Англия няколко инженери допринасят Темза да се движи по-бързо и заради това тя вече не замръзва.

Най-напред Джон Рени (John Rennie) създава новия Лондонски мост (London Bridge). Рени разбира, че 19-те арки на стария Лондонски мост намаляват скоростта на реката. Новият мост, който той създава, има само 5 арки. Темза започва да тече по-бързо след построяването на моста.

През 1860 г. сър Джоузеф Базалгет (Sir Joseph Bazalgette) стеснява Темза като посипва пръстта от изградената от него канализационна система на града в речни насипи (embankments), създавайки днешните Челси, Виктория и Алберт Ембанкмънт-и, градини покрай реката. Стесняването на Темза в резултат на насипите също увеличило скоростта й.

Темза не замръзва днес, защото тече бързо.

  Благодарим на Тео за снимката. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.